Polančec nije bio iznenađen preuzimanjem upravljačkih prava u INA-i

Suđenje
Bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec u ponedjeljak je, svjedočeći na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju, kazao da je Hrvatska mogla odbiti traženje mađarske strane da preuzme upravljačka prava u Ini.

Polančec, koji je uglavnom ostao pri iskazu s prvog suđenja, kazao je i kako mu se činilo da Sanader nije bio iznenađen MOL-ovom ponudom da preuzmu prevlast u hrvatskoj naftnoj kompaniji. Nakon Ponalčeca ponovno će svjedočiti i Sanaderov ministar financija Ivan Šuker.

Uskok Sanadera tereti da je od šefa MOL-a, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, preko tvrtke Roberta Ježića, trebao primiti 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini. Bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. godine, a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen. Na današnjem ročištu na optuženičkoj klupi nema ni Sanadera koji se nakon operacije nalazi na rehabilitaciji u toplicama pa je sutkinja Maja Štampar Stipić odlučila da se suđenje nastavlja u njegovom odsustvu.

Šuker, koji je uglavnom ostao pri svojem iskazu s prvog suđenja 2012. godine, rekao je da je Ježić imao tvrtke vezane na INA-u, ali da ne zna je li on bio povezan s projektom Družba Adria. Uz to, kazao je i da nije imao kontakte s naftnim menadžerom Imrom Fazekasom ni sa Stephanom Hurlimannom, direktorom jedne od Ježićevih švicarskih tvrtki.

Govoreći o okolnostima predaje Ine mađarskom MOL-u, Šuker je ponovio svoj raniji iskaz navodeći kako se u veljači 2008. počelo govoriti o pregovorima s MOL-om oko izmjene međudioničarskog ugovora u Ini te kako o tome postoji fonogramski zapisnik s Vlade.

”Sanader je kao premijer na sjednici ukratko izložio predmet rasprave koju je Polančec potom nadopunio prezentacijom. Tijekom sjednice rečeno je da je MOL podnio zahtjev za pregovorima te je načelno spomenuta mogućnost zamjene dionica”, kazao je Šuker.

Bivši ministar financija je pojasnio da se o tom pitanju na sličan način raspravljalo i na sjednici predsjedništva HDZ-a te kako je glasao za međudioničarski ugovor. Istaknuo je i da su sva glasanja bila jednoglasna bez obzira na nesuglasja te unaprijed pripremljena na sjednicama koordinacije i sjednice užeg kabineta Vlade.

Također, Šuker je kazao i da je formalno bio član povjerenstva koje je donijelo izmjene dioničarskog ugovora, no ustvrdio je kako nije sudjelovao u njegovom radu već je na sastanke slao svojeg zamjenika Krešimira Dragića.

You may also like

0 comments