Pokrenuta saudijska vojna operacija u Jemenu

Nestabilnost na Bliskom istoku
Koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije pokrenula je vojnu operaciju sjeverno od jemenskog lučkog grada Hodeida protiv “legitimnih vojnih meta”, izvijestila je u petak državna TV Ekhbariya.

Koalicija je priopćila da je uništila četiri mjesta korištena za sastavljanje brodica na daljinsko upravljanje i morskih mina, kako bi se zaštitila slobodu pomorske plovidbe. Sunitska muslimanska koalicija, koju podržava Zapad, intervenirala je u ožujku 2015. godine protiv jemenskih Huta, a nakon što su svrgnuli međunarodno priznatu vladu u Sani krajem 2014. godine.

Pokret jemenskih pobunjenika Hutija u petak je optužio arapsku koaliciju predvođenom Saudijskom Arabijom za opasno eskaliranje stanja u luci Hodeida pošto su koalicije snage napale ciljeve sjeverno od te luke.

Saudijcima predvođena koalicija počela je u petak vojnu operaciju sjeverno od Hodeide kazavši da napada “legitimne vojne mete”. Glasnogovornik koalicije rekao je da su, u nastojanju da osiguraju slobodnu plovidbu, izvedenim napadima uništena četiri mjesta za montažu čamaca na daljinsko upravljanje i pomorskih mina. Huti su izrazili zabrinutost kazavši da te akcije priijete sporazumu o prekidu vatre sklopljenom pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Iranski šef diplomacije Muhamed Džavad Zarif, koji je otputovao u New York na Opću skupštinu UN-a zajedno s predsjednikom Hasanom Rohanijem pošto su dobili vizu usprkos ranijim nedoumicama, osporio je američki plan stvaranja koalicije za “mirno rješenje” na Bliskom istoku i podsjetio na brojne iranske diplomatske inicijative.

You may also like