Pokreću se pretpristupni pregovori s Ukrajinom

Prijedlog EK

Europska komisija će u srijedu preporučiti da Unija pokrene pregovore o članstvu s Kijevom u trenutku kad zemlja ispuni zadane uvjete, rekla su dva dužnosnika EU-a u ponedjeljak, više od 20 mjeseci nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

U Kijevu, viši dužnosnik vlade rekao je da Ukrajina očekuje da Europska komisija donese “pozitivnu” ocjenu njezina zahtjeva za članstvom, žuđenu nagradu u vrijeme vojnog zamora i zabrinutosti zbog buduće američke vojne pomoći.

Komisija će prosuditi je li Ukrajina spremna za članstvo putem sedam reformnih područja u izvješću koje će poslužiti za odluku o tome hoće li EU započeti formalne pregovore o članstvu s Kijevom. Odluka će biti donesena u prosincu na samitu čelnika EU-a.

Oba dužnosnika EU-a rekla su da bi službeni pregovori s Kijevom, ali i Moldavijom, mogli započeti sljedeće godine. Dodali su da izvješće Komisije, koje također pokriva pristupni proces drugih zemalja koje žele ući u EU, tek treba biti finalizirano prije službene objave.

Pregovori o članstvu uobičajeno traju godinama prije nego što kandidati ispune raznolike pravne i gospodarske kriterije o pridruživanju, a Unija je oprezna po pitanju primanja zemlje koja je u ratu.

Međutim, integracija sa Zapadom glavni je prioritet Ukrajine, bivše sovjetske republike koja broji oko 44 milijuna ljudi i koja se nalazi između Rusije i EU-a.

Mađarska, u kojoj se premijer Viktor Orban ponosi sa svojim kontaktima s Moskvom, postala je glavni potencijalni oponent pozitivne odluke za Kijev u prosincu, koja će zahtijevati jednoglasnu podršku svih 27 zemalja članica Unije.

Tijekom posjeta Kijevu u subotu, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pohvalila je napredak Ukrajine po pitanju reformi, rekavši da je zemlja ispunila više od 90 posto zahtjeva koji su potrebni da bi započeli službeni pregovori o članstvu.

Von der Leyen je istaknula izvanredne reforme poput jačanja borbe protiv korupcije, izglasavanje zakona o lobiranju i pooštravanja zakona o prijavi imovine.

“Borite se u ratu za opstanak i u isto vrijeme dubinski reformirate svoju zemlju”, rekla je von der Leyen na konferenciji za medije s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u Kijevu.

Izrazila je uvjerenje da će Ukrajina uskoro završiti preostale korake i ostvariti napredak na svome EU putu. Zelenskij je rekao da će Kijev ostvariti zadane uvjete i da će pozitivna EU odluka omogućiti svježu motivaciju njegovoj zemlji i vojsci.

You may also like