Pokreće se postupak za opoziv Roberta Mugabea

Stranka na vlasti u Zimbabveu planira već u utorak pokrenuti postupak opoziva predsjednika Roberta Mugabea koji je sve dosad zanemarivao pozive svoje političke stranke na ostavku, rekao je zastupnik Zanu-PF-a.
“Nadamo se da će sutra zasjedati oba doma parlamenta (…) Očekujemo da će sutra (utorak) proći prijedlog (o pokretanju postupka)”, rekao je novinarima Paul Mangwana, čelnik te stranke, uoči izvanredne sjednice zastupnika i senatora Zanu-PF-a.

“Želimo se riješiti te životinje koja se zove Mugabe, on mora otići”, dodao je za AFP zastupnik Vongai Mupereri, ustvrdivši da stranka ima “dovoljan broj glasova” za to.

Zanu-PF je u nedjelju uklonio svog povijesnog vođu sa svih dužnosti u stranci i zaprijetio opozivom ako do ponedjeljka u podne ne podnese ostavku. Pošto je taj rok istekao, stranka se sprema poduzeti najavljene korake.

Po zimbaveanskom ustavu, Nacionalna skupština i Senat mogu uz natpolovičnu većinu pokrenuti postupak predsjednikova opoziva zbog “teških propusta”, “nepoštovanja ustava”, “svjesnog kršenja ustava” i “nesposobnosti”.

Tada se osniva zajedničko istražno povjerenstvo koje priprema rezoluciju o opozivu koju zatim mora odobriti dvotrećinska većina. Zanu-PF želi optužiti Roberta Mugabea da je “dopustio svojoj ženi da uzurpira vlast” te da “više nije fizički sposoban obnašati svoju dužnost zbog visokih godina”, dodao je zastupnik Mangwana.

Najstariji predsjednik na dužnosti u svijetu, 93-godišnji Mugabe koji je na vlasti 37 godina, optužen je da je davao prednost supruzi Grace u utrci za predsjedničku dužnost, na štetu bivšeg potpredsjednika Emmersona Mnangagwe.

Smjena potonjeg prije dva tjedna potaknula je vojni puč u kojemu je vojska preuzela vlast u noći na srijedu. Mugabe je za utorak sazvao sjednicu vlade u svome uredu.

You may also like