Pokreće se dolina vodika Sjeverni Jadran

Ivo Milatić na konferenciji

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić sudjelovao je u srijedu u slovenskoj Novoj Gorici na konferenciji o pokretanju aktivnosti vezanih uz projekt doline vodika Sjeverni Jadran, prilikom koje je otvorena i prva punionica vodika.

Taj projekt poseban je segment međunarodne suradnje vezan uz uspostavu i jačanje gospodarstva temeljenog na vodiku. Radi se o svjetskoj inicijativi jer je na pet kontinenata uspostavljeno ukupno 36 potencijalnih dolina vodika, navodi se u priopćenju iz tog ministarstva.

Po Milatićevim riječima, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja priprema Nacionalnu strategiju za vodik, koja će predstavljati nacionalnu viziju razvoja gospodarstva temeljenog na vodiku, a pokrivat će sve segmente, od proizvodnje obnovljivog vodika, njegovog skladištenja i distribucije do korištenja obnovljivog vodika u svim sektorima.

Hrvatska je uključena u projekt doline vodika Sjeverni Jadran zajedno s talijanskom regijom Friuli Venezia Giulia i Slovenijom, a cilj suradnje je osigurati vidljivost unutar Europske unije te osigurati vodeću poziciju te tri države unutar jugoistočne Europe, koja još uvijek nema dovoljno razvijen potencijal za proizvodnju i korištenje obnovljivog vodika.

Doline vodika trebaju osigurati vidljivost kojom će se privući dodatna ulaganja u regije i države koje su uspostavile dolinu vodika, ali i lanac vrijednosti od proizvodnje do korištenja vodika. Time se nastoje privući investicije na svjetskoj razini i osigurati prepoznatljivost pojedinih regija po pitanju vodikovih tehnologija, zaključuje se u priopćenju.

You may also like

0 comments