Mala pokrajinska stranka Compromiso (Kompromis) počela je u utorak pregovore sa strankama ljevice u zadnjem pokušaju da se izbjegnu novi parlamentarni izbori jer oni u prosincu nisu dali jasna pobjednika koji bi sastavio vladu.

“Još možemo izbjeći održavanje izbora”, rekao je Antonio Hernando, glasnogovornik socijalista (PSOE). Ustvrdio je da je njegova stranka već suglasna s većinom točaka koje je predložila pokrajinska stranka ljevice Compromiso. Ta malena stranka u zadnji je trenutak predložila novi krug pregovora prije nego što u utorak navečer španjolski kralj završi razgovore s čelnicima političkih stranka i objavi, kako se očekuje, nove parlamentarne izbore u lipnju.

Socijalisti bi prihvatili sporazum s Compromisom o hitnim socijalnim mjerama, borbi protiv korupcije i “obnovi demokracije” u zamjenu za potporu u formiranju vlade, rekao je Hernando. Compromiso, pokrajinska stranka iz Valencije na mediteranskoj obali, predlaže sastavljanje vlade ljevice koju bi činili socijalisti (PSOE), zatim stranka Podemos (Možemo, radikali) te Izquierda unida (Ujedinjena ljevica, zeleno-komunistička). Hernando je rekao da će PSOE prihvatiti 27 od 30 predloženih točaka Compromisa.

Izbori 20. prosinca donijeli su španjolski parlament podijeljen na četiri velike stranke: Narodnu stranku (PP, konzervativnu) koja vodi sa 123 mjesta od 350, zatim socijaliste, Podemos i Ciudadanos (Građani). Desnica, koja je izolirana, nije uspjela pronaći saveznika za sastavljanje vlade, ali nijedna druga stranka nije uspjela sastaviti vladu. Stranke imaju teoretski rok od 2. svibnja da predlože mandatara nakon čega se automatski raspisuju izbori za 26. lipnja. Međutim, anktete pokazuju da novi izbori neće donijeti bitno drukčiji sastav parlamenta.

Related Posts