Pokazatelji kineskog izvoza podigli cijenu nafte

Rast kineskog izvoza
Cijene nafte poskočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 32 dolara, poduprte neočekivanim rastom kineskog izvoza i sniženom cijenom saudijske nafte.

Trgovce je danas iznenadio podatak o rastu kineskog izvoza u travnju. Optimizam je donekle prigušio pad uvoza jer upućuje na zaključak da oporavak ne treba očekivati već u predstojećim mjesecima, pri čemu recesija u mnogim zemljama znači i manju potražnju za energentima.

Kineska je potražnja u prošlom mjesecu porasla, suprotno globalnom trendu, uz uvezenih 10,42 milijuna barela nafte dnevno, nakon 9,68 milijuna barela dnevno u ožujku, prema Reutersovim proračunima na temelju carinskih podataka za prva četiri mjeseca 2020. godine.

Trgovce je ohrabrilo podizanje službene prodajne cijene saudijske nafte za lipanj nakon što je svibnju je smanjila proizvodnju na najnižu razinu u deset godina u skladu s dogovorom vodećih proizvođača da će ograničiti opskrbu kako bi poduprli cijene. Tržište to tumači kao regulaciju agresivnog sniženja u prethodnom razdoblju koje mnogi smatraju okidačem cjenovnog rata, osobito s Rusijom.

Također se može smatrati snažnim pokazateljem da će Saudijska Arabija poštovati svoje obveze o smanjenju opskrbe, dogovorene na hitnom sastanku OPEC+ 12. travnja.

Raspoloženje na tržištu popravilo je i službeno izvješće američke vlade o zalihama, koje je pokazalo pad zaliha bezina drugi tjedan zaredom, budući da neke američke države ublažavaju mjere suzbijanja koronavirusa.

Zalihe sirove nafte porasle su za 4,6 milijuna barela, manje no što su analitičari očekivali. Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 22,40 dolara, što znači da je porasla 97 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like