Pojeftinjenje dionica američkih kompanija srušilo burze

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago pale jer su ulagače razočarali slabi kvartalni poslovni rezultati nekoliko američkih kompanija. Dow Jones oslabio je 0,30 posto, na 18.169 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,38 posto, na 2.143 boda, a Nasdaq indeks 0,50 posto, na 5.283 boda.

Nakon rasta tih indeksa u ponedjeljak, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija, u utorak je nekoliko velikih kompanija razočaralo ulagače, pa su cijene dionica pale.

Whirlpool, Under Armour, Caterpillar i 3M neke su od kompanija koje su objavile slabije nego što se očekivalo rezultate za treće tromjesečje ili su smanjile procjene zarada u idućem razdoblju. “U ponedjeljak smo zabilježili rast tržišta, no ti dobici nisu održani zbog slabijih nego što se očekivalo rezultata nekoliko velikih kompanija”, kaže Peter Jankovskis, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

Bilo je i pozitivnih iznenađenja, pa je tako dionica Procter & Gamblea poskupila više od 3 posto jer je taj proizvođač roba za široku potrošnju svojim rezultatima nadmašio očekivanja analitičara.

S druge strane, nakon zatvaranja tržišta, cijena dionice Applea pala je u produženom trgovanju više od 2 posto jer su dobit, prihodi i prodaja iPhonea tog tehnološkog diva u trećem tromjesečju pali na godišnjoj razini, premda manje od očekivanja.

Od 150 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 75 posto nadmašilo je očekivanja analitičara, što je više od dugoročnog prosjeka prebačaja od 63,5 posto.

I dok su na početku sezone poslovnih rezultata analitičari u anketi Reutersa očekivali da će zarade kompanija u trećem tromjesečju pasti za 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, sada procjenjuju da će zarade porasti 1,7 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava poslovnih izvješća, proteklo će tromjesečje biti prvo u kojemu će kompanije zabilježiti rast zarada, nakon četiri kvartala neprestanog pada.

I na europskim burzama jučer se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,45 posto, na 7.017 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,04 posto, na 10.757 bodova, a pariški CAC 0,26 posto, na 4.540 bodova.

You may also like

0 comments