Pojavljuju li se prvi problemi?

Oko 5000 izbjeglica ušlo je noćas i jučeru Hrvatsku kroz Tovarnik nakon što su iz Srbije zbog zatvaranja mađarske granice preusmjereni na našu državu, a idućih dana ući će ih još nekoliko tisuća. Izbjeglice će pokušati preko Hrvatske doći do zemalja zapadne Europe.

Noćas je oko 1.45 sati krenuo vlak pun izbjeglica iz Tovarnika koji ih je prevozio u Dugo Selo, a gdje su stigli oko 5 sati. Autobusima su nakon toga prebačeni u prihvatni centar Ježevo. Izbjeglice su jučer tijekom cijelog dana stizale u Tovarnik gdje su raspoređivani za prihvatne centre diljem Hrvatske, a iako se očekivalo kako će ih stići oko tisuću, toliko ih je stiglo samo do 20 sati.

U Tovarniku su trenutno tisuće izbjeglica koje čekaju da nastave svoj put dalje. Policija oko 3.30 sati zbog velikog priljeva izbjeglica više nije mogla nadzirati situaciju i primiti ih u prihvatni centar u Tovarniku, tako da su se morali povući na konzultacije. Nakon toga su masu ljudi usmjerili na željeznički kolodvor gdje na raspolaganju imaju jedan toalet, a osvježenje im je jedino voda iz slavine pred kojom je stalno red. “Imamo potpunu kontrolu. Ukoliko se međutim dogodi da veliki valovi počnu stizati preko Srbije tada moramo razmišljati o postupcima koji bi bili potpuno drugačiji. To znači da EU u tom trenutku mora odraditi ‘hot spotove’ prije nego što oni dođu do Hrvatske”, rekao je sinoć u Tovarniku ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, piše Večernji list.

No, čitatelji iz područja Slavonije nam se javljaju sa potpuno drugačijim vijestima. Iako je policija pokazala humanost prema obiteljima u nevolji, nije primijenila silu, javljaju nam kako mnogi migranti, većinom muške osobe bez obitelji, zaobilaze kontrolne točke te put nastavljaju prema Sloveniji bez ikakve registracije. Strahuju kako je realan broj još veći.

Vlak koji je iz Tovarnika prevozio oko 800 migranata i izbjeglica, stigao je u Dugo Selo u četvrtak oko 5,05 sati, a nakon što završi transfer izbjeglica prema Prihvatnom centru Ježevo, vlak kreće prema Glavnom kolodvoru Zagreb, odakle će se vratiti u Tovarnik, izvijestili su iz Hrvatskih željeznica.

U sastavu tog vlaka bit će 15 vagona. Iz HŽ-a su izvijestili i da zbog izvanredne situacije danas neće voziti slijedeći vlakovi na relaciji Vinkovci – Tovarnik: vlak broj 2553 Vinkovci (7,42 sati) – Tovarnik (8,17 sati) i 2552 Tovarnik (10,52 sati) – Vinkovci (11,28 sati).

Po podacima MUP-a objavljenim u srijedu navečer, dosad je u RH stiglo gotovo 1.200 izbjeglica. Oni od srijede ujutro pristižu u Hrvatsku autobusima iz Srbije nakon što su mađarske vlasti zatvorile granicu prema Srbiji. Kako bi osigurala koordinirano djelovanje svih nadležnih tijela i institucija, hrvatska vlada će u četvrtak na sjednici osnovati Stožer za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Hrvatsku.

You may also like