Pojava cjepiva promijenila trendove na svjetskim burzama

Preslagivanje
Nakon vijesti o napretku u razvoju cjepiva protiv covida-19 ulagači preusmjeravaju iz sektora koji su imali koristi od zatvaranja gospodarstva u sektore koji su bili pod najvećim pritiskom za vrijeme pandemije.

Nakon što su u ponedjeljak Pfizer i njemačka kompanija BioNTech objavili da je njihovo eksperimentalno cjepivo protiv covida-19 učinkovito 90 posto, na Wall Streetu je uslijedila rotacija iz jednih sektora u druge.Zbog toga su jučer pale cijene dionica tehnoloških kompanija i onih usmjerenih na komunikacijske usluge, kao što su Amazon.com, Facebook i Microsoft, koje su posljednjih mjeseci za vrijeme zatvaranja gospodarstava i rada od kuće najviše rasle.

To je izazvalo pad Nasdaq indeksa drugi dan zaredom. S druge strane, porasle su cijene dionica manjih kompanija i onih sektora koji su najosjetljiviji na gospodarska kretanja, kao što su energetski i industrijski. Pfizer i BioNTech poručili su u ponedjeljak da će do kraja mjeseca zatražiti registraciju cjepiva. U tom bi slučaju, kazao je ministar zdravstva Alex Azar, cijepljenje u SAD-u moglo početi već u prosincu. No, s razvojem cjepiva smanjuje se potreba za novim velikim paketom poticajnih gospodarskih mjera. Mitch McConnell, vođa republikanske većine u Senatu, kazao je jučer da ne vidi potrebu za zakonom o poticajima vrijednima više tisuća milijardi dolara.

Nakon strogih karantena diljem svijeta u prvome polugodištu 2020., činilo se da s ljetom stvari kreću nabolje – ograničenja su ublažena, a broj zaraženih koronavirusom počeo je padati. No virus nije nestao niti je ikamo otišao.

To je zabrinulo ulagače jer je nada u taj paket poticaja posljednjih mjeseci čvrsto podržavala tržište. Ulagači su oprezni i zbog nesigurnosti u vezi tranzicije vlasti u Washingtonu nakon pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Državni tajnik Mike Pompeo odbio je jučer priznati Bidenovu izbornu pobjedu i najavio ‘glatku tranziciju prema drugoj administraciji Donalda Trumpa’. Trump, naime, i dalje odbija priznati poraz i poručuje da će se boriti na sudu za preokret rezultata. Republikanci su u utorak nakon reizbora Toma Tillisa u Sjevernoj Karolini zadržali jedno mjesto u američkom Senatu, zadajući udarac Joeu Bidenu i demokratima koji gube nadu da će imati većinu u gornjem domu.

No, Jim Paulsen kaže da većina tržišnih sudionika uglavnom ignorira prigovore Trumpove administracije na ishod izbora jer nisu iznijeli nikakve dokaze o problemima s prebrojavanjem glasova. Američko ministarstvo obrane objavilo je u utorak da su trojica najviših dužnosnika dala otkaz u krajnje neobičnom grupnom egzodusu dan nakon što je predsjednik Donald Trump smijenio ministra obrane.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle treći dan zaredom jer su zbog optimizma ulagača u vezi cjepiva protiv covida-19 zabrinutosti zbog širenja koronavirusa pale u drugi plan.  Na Zagrebačkoj burzi u srijedu se očekuje nastavak mirnog trgovanja, kao i dan ranije, jer nema poticajnih vijesti koje bi potaknule investitore na znatnija ulaganja u dionice.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle jer su nakon vijesti o napretku u razvoju cjepiva protiv covida-19 zabrinutosti zbog daljnjeg širenja koronavirusa u SAD-u i Europi u drugom planu. Analitičari kažu da se trgovanje ponajviše svodi na premještanje ulagača iz sektora koji su najviše rasli za vrijeme koronakrize u sektore koji su bili najviše pogođeni, a ubuduće se očekuje njihov oporavak. Takvo trgovanje traje od ponedjeljka, kada su američki Pfizer i njemačka kompanija BioNTech objavili da je njihovo eksperimentalno cjepivo protiv covida-19 učinkovito 90 posto. Tako je, primjerice, jutros nastavljen blagi rast cijena dionica u bankarskom, energetskom i turističkom sektoru, dok je tehnološki sektor pod pritiskom. A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Cijene nafte, pak, i dalje rastu jer se očekuje jačanje potražnje u postpandemijskom svijetu, pa se kreću blizu najviših razina u dva mjeseca.Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,8 posto, na 43,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,85 posto, na 41,70 dolara.

You may also like

0 comments