Home Ekonomija Pojašnjenje HGK: Vrijednost građevinskih dozvola manja je nego prošle godine

Pojašnjenje HGK: Vrijednost građevinskih dozvola manja je nego prošle godine

by Energypress.net

U srpnju je izdano 476 građevinskih dozvola što je 1,7 % manje nego u lipnju ove godine te 2,1 % više nego u srpnju prošle godine. Na godišnjoj je razini povećan broj građevinskih dozvola za ostale građevine za 19,4 % (peti uzastopni mjesec u kojem se bilježi rast), dok je istodobno broj građevinskih dozvola za zgrade smanjen za 0,8 % (međugodišnji se pad bilježi posljednjih jedanaest mjeseci).

U posljednja se dva mjeseca bilježi izrazit međugodišnji pad u građevinskim dozvolama predviđene vrijednosti radova (47,8 % u lipnju i 19,7 % u srpnju) potaknut snažnim smanjenjem predviđene vrijednosti radova na ostalim građevinama. Drugim riječima, ovogodišnja kretanja u izdavanju građevinskih dozvola za ostale građevine karakterizira veći broj dozvola, ali sa znatno manjom vrijednošću građevinskih radova.

Zbog relativno niske vrijednosti predviđenih radova na infrastrukturnim objektima u dozvolama izdanima u zadnja dva mjeseca i kumulativni rezultati za prvih sedam mjeseci ove godine zaostaju za rezultatima ostvarenima u istom razdoblju prošle godine. Tako je ove godine u sedam mjeseci ukupno izdano 7,1 % manje građevinskih dozvola nego u istom razdoblju prošle godine, pri čemu je predviđena vrijednost radova niža za 4,4 %. Stoga bi potpora blagom oporavku građevinske aktivnosti ponajprije mogla doći iz planiranih radova na zgradama čija predviđena vrijednost bilježi rast od 28,7 % uz rast površine zgrada predviđenih za izgradnju od 44,5 %. S druge strane, javni sektor koji je opterećen provedbom fiskalne konsolidacije nema mogućnosti za snažnije infrastrukturne investicije pa se orijentira na veći broj zahvata (u sedam mjeseci izdano 10,0 % više dozvola nego u istom razdoblju prošle godine) manje vrijednosti radova (37,4 % manje nego u istom razdoblju prošle godine).

U okolnostima niske kupovne moći stanovništva, velike nezaposlenosti, nesigurnosti stalnog zaposlenja te zamrlog bankovnoga kreditiranja ne naziru se pozitivni pomaci u stanogradnji. Tako su u prvih sedam mjeseci ove godine izdane građevinske dozvole za izgradnju 3.879 stanova što je 9,1 % manje nego u istom razdoblju prošle godine, pri čemu je i korisna površina stanova niža za 8,8 %.

Recentni blagi pozitivni pomaci u građevinskoj aktivnosti bili su nagoviješteni rastom predviđene vrijednosti radova sadržanih u izdanim građevinskim dozvolama u prošloj i početkom ove godine. Međutim, nastavak pozitivnijih tendencija ostaje krhak i neizvjestan s obzirom na činjenicu da sumarna kretanja u prvih sedam mjeseci ove godine upozoravaju na pad broja izdanih građevinskih dozvola kao i na pad u njima predviđene vrijednosti radova što, za sada, ne pruža dostatnu potporu za održiv oporavak građevinske aktivnosti.

Related Posts