Home Ekonomija Pojas i put mora biti zelen i održiv

Pojas i put mora biti zelen i održiv

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Summit[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Kineska inicijativa ‘Pojas i put’, mora biti zelena i održiva, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping otvarajući u petak summit o svom velikom projektu, dodajući da taj golemi infrastrukturni i trgovinski plan mora rezultirati “visoko kvalitetnim” rastom za sve uključene zemlje, prenose agencije.[/vc_column][/vc_row]

Xijev plan izgradnje novog ‘Puta svile’ koji bi trebao velikim ulaganjima u prometnu infrastrukturu povezati Kinu s Azijom, Europom i drugim kontinentima, postao je sporan u mnogim zemljama zbog visokih troškova projekata. Kinesku incijativu često se kritizira zbog navodne netransparentnosti, nepoštivanja propisa o zaštiti okoliša i korištenja ulaganja kao alata za politički utjecaj.

Kina međutim stalno ponavlja da ne želi nikoga natjerati u ‘dužničko ropstvo’ i naglašava da ima dobre namjere, te je pet godina otkako je Xi najavio inicijativu organizirala summit u Pekingu na kojem namjerava pokazati kako kani nadograditi plan.

Xi Jinping u govoru je na skupu rekao da je za projekt ključna zaštita okoliša “kako bismo zaštitili zajednički dom u kojemu živimo”, prenosi Reuters.

“Moramo se pridržavati koncepta otvorenosti, zaštite okoliša, čistoće. Djelujte otvoreno i borite se protiv korupcije uz nultu toleranciju”, rekao je Xi.

“Izgradnjom visoko kvalitetne, održive, otporne na rizike, razumne cijene, i inkluzivne infrastrukture, pomoći ćemo uključenim zemljama da u potpunosti iskoriste sve svoje resurse koje su naslijedili”, kazao je kineski predsjednik.

Sjedinjene Države i drugi optužuju Kinu da stvara “dužničke zamke” za manje i slabije države. Primjer je Šri Lanka koja je u prosincu 2017. Kini predala svoju luku jer joj više nije mogla vraćati dugove.

No Kinezi su ostvarili i neke pobjede. Italija je prošli mjesec postala prva država članica G7 koja se pridružila inicijativi, što nije dobro odjeknulo u zapadnoj Europi i SAD-u.

Malezija je bila odustala od izgradnje željeznice u sklopu inicijative zbog prevelikog financijskog tereta, ali ovaj ga je mjesec ponovno pokrenula uz trećinu nižu cijenu od originalne.

Inicijativi bi se uskoro trebala pridružiti i Švicarska, a na summitu 16+1 početkom travnja u Dubrovniku, osmišljenom za jačanje kineskih investicija u države srednje i istočne Europe, pridružila joj se i Grčka.

Očekuje se da će se Kina u petak i subotu tijekom dvodnevnog međunarodnog skupa u Pekingu, drugog foruma inicijative otkako je pokrenuta, pohvaliti svim dobrim vijestima i dosadašnjim postignućima.

Summitu Pekingu nazoče svjetski čelnici poput ruskog predsjednika Vladimira Putina, talijanskog premijera Giuseppea Contea, malezijskog predsjednika Mahathira Mohamada i pakistanskog premijera Imrana Khana, a Sjedinjene Države, koje se nisu priključile inicijativi, poslale su malo izaslanstvo na niskoj diplomatskoj razini.

Inicijativa Pojas i put otvorit će razvojne mogućnosti za Kinu, kao što je i sama Kina počela sve više otvarati svoje tržište svijetu, rekao je Xi.

“U skladu s potrebom da se otvorimo svijetu, poboljšat ćemo svoje zakone i propise, regulirati ponašanje svih razina vladine administracije glede davanja licenci, nadgledanja tržišta i na drugim područjima, ukinuti nerazumne regulacije, subvencije i prakse koje sprečavaju poštenu konkurenciju i narušavaju tržište”, rekao je Xi.

Analitičari su slikovito najavili da će Kina na summitu htjeti predstaviti “Pojas i put 2.0” koji će imati i nove dimenzije poput “polarnog puta” i “digitalnog puta”. Xi je isprva predstavio kopneni “pojas” namijenjen izgradnji željeznica, prometnica, mostova i cjevovoda, te morski prometni “put”. Najavljena ulaganja trebala su iznositi bilijun dolara. “Peking želi svijetu pokazati da je odgovorna sila i želi iskoristiti ‘diplomaciju infrastrukturom’ za širenje svog utjecaja diljem svijeta”, ističe Tom Miller, autor knjige “Kineski san u Aziji: izgradnja carstva uz novi Put svile”.

Kineska vlada će pokušati dokazati da je naučila iz svojih pogrešaka i da planira poslovati transparentnije i profesionalnije, tvrdi analitičar.

Nakon što su se Italija i nekoliko država srednje i istočne Europe pridružile inicijativi “u Europi se razvija bojazan da Kina razvija politiku podijeli pa vladaj”, rekao je Miller.

Čelnici EU-a izrazili su zabrinutost oko kineskih infrastrukturnih i energetskih projekata koji krše zakone o radu i zaštiti okoliša. Primjerice, Kina u Srbiji i Bosni i Hercegovini gradi termoelektrane na ugljen iako se predstavlja svjetskim predvodnikom u borbi protiv klimatskih promjena.

Zabrinutost zapadnih država pojačana je i trgovinskim ratom između Kine i SAD-a. Washington se protivi kineskom planu izgradnje 5G telekomunikacijskih mreža diljem Europe i u Australiji i na Novom Zelandu. Američka vlada tvrdi da se oni koji surađuju s kineskim Huaweijem izlažu sigurnosnim rizicima.

SAD, Japan i Europa proteklih su godina najavljivali da će na Pojas i put odgovoriti svojim infrastrukturnim investicijskim projektima.

Hrvatska i Kina otvorile su novu stranicu u odnosima, a Kina je prepoznala Hrvatsku kao partnera u Europi, izjavio je u Pekingu potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u svom izlaganju na Drugom Forumu za međunarodnu suradnju Pojas i put, koji se održava od 25. do 27. travnja.

Related Posts