Pojačana očekivanja za hrvatsko gospodarstvo

Zagreb – Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo ponovo su snažno poboljšana u ožujku, drugi mjesec zaredom i najviše u regiji srednje i istočne Europe, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće njemačkog ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste Banke.

Indeks koji mjeri očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci poskočio je u ožujku 20,5 bodova u odnosu na prethodni mjesec kada je zabilježio gotovo isti bodovni rast. Dosegnuo je tako ukupno 51,7 bodova, najvišu vrijednost od ožujka 2011., pokazuju podaci ZEW-a i Erste banke. Njegov je skok ujedno najveći u skupini zemalja srednje i istočne Europe koja uz Hrvatsku uključuje i Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Tursku. Ujedno su treći mjesec zaredom optimistična očekivanja stručnjaka prevagnula nad pesimističnima.

Dvoznamenkasti skok indeksa koji mjeri očekivanja zabilježile su još Mađarska i Slovačka, za 15,5 odnosno 15,4 boda, pokazuje istraživanje njemačkog instituta i austrijske banke. Pogoršana su tek očekivanja za tursko gospodarstvo, uz pad odgovarajućeg indeksa za 10,5 bodova. Indeks koji mjeri očekivanja za regiju srednje i istočne Europe u cjelini porastao je 6,9 bodova. Stručnjaci uključeni u istraživanje slabije su pak u ožujku ocijenili aktualno stanje u hrvatskom gospodarstvu pa je odgovarajući indeks pao 6,4 boda u odnosu na prethodni mjesec, na minus 59,9 bodova. To znači da i dalje uvjerljivo prevladavaju negativne ocjene aktualnog stanja u hrvatskom gospodarstvu.

Lošije su ocjene aktualnog stanja dobile sve zemlje i regija u cjelini, a najviše je pogoršana ocjena stručnjaka o aktualnom stanju u turskom gospodarstvu, iskazana u padu odgovarajućeg indeksa za čak 40,6 bodova. Izrazitije je pogoršana i ocjena stanja u mađarskom gospodarstvu, za 12,3 boda. Indeks koji mjeri ocjenu aktualnog stanja u gospodarstvu cijele regije pao je 10,3 boda, pokazuje istraživanje njemačkog instituta ZEW i austrijske Erste banke.