Pojačan rast troškova rada u Europskoj uniji

Troškovi rada po satu na razini Europske unije porasli su u prvom ovogodišnjem tromjesečju slabije nego krajem prošle godine, dok je u eurozoni njihov rast pojačan, objavio je u petak europski ured za statistiku.

U prva tri ovogodišnja mjeseca troškovi rada po satu u 28 zemalja EU i u 19 zemalja eurozone porasli su 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci Eurostata. Time je njihov rast bio blaži nego u prethodnom tromjesečju u EU dok je u eurozoni pojačan, budući da su u četvrtom tromjesečju lani troškovi uvećani za dva posto u Uniji, odnosno za 1,3 posto u zoni primjene zajedničke europske valute.

Pritom su troškovi plaća u EU uvećani 1,7 posto a doprinosi na plaće za 1,6 posto. Na kraju prošle godine porasli su 2,1 odnosno 1,3 posto. U eurozoni se izdvaja dvostruko snažniji rast troškova doprinosa u prvom tromjesečju, za 1,5 posto. Troškovi plaća porasli su 1,8 posto, za 0,3 postotnog boda snažnije nego na kraju 2015. godine. Među zemljama EU čijim je podacima EUROSTAT raspolagao, najsnažniji je rast ukupnih troškova rada po satu u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje zabilježen u Rumunjskoj, za 10,4 posto, te u Bugarskoj, za 7,7 posto. Slijede Estonija, Litva i Latvija s rastom od 6,9, te 6,1 i 4,7 posto.

Pad ukupnih troškova rada po satu zabilježen je samo u Italiji, od 1,5 posto, i na Cipru, za 0,3 posto, pokazali su podaci Eurostata. Podaci za Hrvatsku nisu bili dostupni. U četvrtom su tromjesečju ukupni troškovi rada po satu porasli 0,7 posto.

Promatrano po sektorima, najveći rast ukupnih troškova rada po satu u EU zabilježen je u građevinskom sektoru, u visini 2,6 posto. Slijedi industrija s 1,9 i uslužni sektor s 1,6 posto. U eurozoni prednjači sektor industrije rastom ukupnih troškova rada po satu za 2,0 posto. Slijedi sektor usluga, gdje su troškovi uvećani za 1,7 posto.

You may also like

0 comments