Pogoršano poslovno očekivanje u Njemačkoj

Analiza IFO
Poslovno ozračje u Njemačkoj pogoršano je u listopadu prvi puta u šest mjeseci budući da poslovne čelnike sve više brine novi val zaraze covidom 19, objavio je u ponedjeljak ekonomski institut ifo.

Ifo-v indeks poslovnog ozračja skliznuo je na 92,7 bodova, s revidirana 93,2 boda u rujnu, pokazalo je izvješće njemačkog instituta. “Kompanije su znatno skeptičnije u pogledu razvoja situacije u idućim mjesecima”, zaključio je predsjednik Ifo-a Clemens Fuest. “Njemačke kompanije sve više brine rast broja zaraženih”, dodao je Fuest. Njemačko gospodarstvo palo je 9,7 posto u razdoblju od travnja do lipnja, u jeku prvog vala pandemije, pogođeno naglim padom potrošnje kućanstava, investicija kompanije i trgovine, podsjeća Reuters.

Aktivnosti su se oporavile u trećem tromjesečju zahvaljujući ublaženim mjerama suzbijanja zaraze i vladinim paketima pomoći i poticaja bez presedana, no skok broja novooboljelih izaziva zabrinutost da bi aktivnosti ponovno mogle usporiti, napominju analitičari. “Nakon snažnog trećeg kvartala u njemačkom gospodarstvu, izgledi za četvrto tromjesečje zasada nisu previše ružičasti”, ocijenio je Uwe Burkert, ekonomist u LBBW-u.

Vodeći njemački instituti za ekonomska istraživanja nedavno su procijenili da će pad gospodarstva u ovoj godini biti dublji a oporavak u idućoj slabiji nego što su bili predvidjeli proljetos. Sada očekuju da će se gospodarstvo ove godine smanjiti oko 5,4 posto. U travnju očekivali su 4,2-postotni pad. U 2021. aktivnosti bi po novoj procjeni trebale porasti 4,7 posto. U travnju očekivali su 5,8-postotni rast.

U vladi pak očekuju blaži pad u 2020. nego što su do sada predviđali, rekao je u ponedjeljak Reutersu dobro upućen izvor. U jesenjim projekcijama koje će objaviti u srijedu prognozirat će 5,5-postotni pad aktivnosti u ovoj godini, a ne 5,8-postotni kao do sada.

You may also like

0 comments