Pogoršana poslovna klima u Njemačkoj

Njemačka poslovna klima pogoršana je u prosincu, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće ekonomskog instituta Ifo, signalizirajući splašnjavanje optimizma među poslovnim čelnicima u ocjeni izgleda za najveće europsko gospodarstvo.
Ifo-v indeks ekonomske klime pao je u prosincu četvrti mjesec zaredom, na 101 bod, najnižu razinu u više od dvije godine. “Među njemačkim kompanijama širi se zabrinutost”, zaključio je šef instituta Clemens Fuest.

“Kompanije su manje zadovoljne aktualnim stanjem u poslovanju a ponovo su pogoršana i njihova očekivanja za predstojeće razdoblje”, dodaje Fuest. “Pred njemačkim su gospodarstvom mršavi blagdani”, zaključuje.

Njemačko gospodarstvo raste već devet godina a u posljednje vrijeme aktivnosti koče trgovinske napetosti, rizici povezani s mogućim izlaskom Velike Britanije iz Europske unije u idućoj godini bez dogovora o trgovini i slabiji rast gospodarstava u nastajanju.

Zbog toga je vlada u Berlinu snizila procjenu gospodarskog rasta u ovoj godini na oko 1,7 posto. U Ifo-u napominju da razina poslovnih očekivanja potvrđuje njihovu procjenu o 1,5-postotnom rastu aktivnosti. “Globalne vijesti fluktuiraju između bojazni i olakšanja”, zaključuje Andreas Scheuerle iz DekaBanka.

Među mogućim nepovoljnim trendovima za Njemačku Scheuerle je izdvojio brexit i masovne protuvladine prosvjede u Francuskoj. Dobra su pak vijest za njemačko gospodarstvo po njegovim riječima nagovještaji stišavanja trgovinskog sukoba između Sjedinjenih Država i Kine. “Ne treba očekivati predbožićne radosti”, napisao je on u bilješci klijentima, signalizirajući da rizici i dalje pretežu nad eventualnim pozitivnim poticajima iz svjetskog gospodarstva.

You may also like

0 comments