Pogoršana poslovna klima, Njemačka u recesiji

Analiza IFO instituta

Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

Poslovna klima u Njemačkoj pogoršala se u svibnju, što je prvi put u sedam mjeseci, prema izvješću instituta Ifo. Indeks poslovne klime pao je za 1,7 bodova u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši vrijednost od 91,7 bodova. Ovo je značajan pad nakon šest uzastopnih mjeseci rasta.

Ekonomist Instituta Ifo, Klaus Wohlrabe, izjavio je da njemačko gospodarstvo trenutno samo održava ravnotežu i da bi moglo stagnirati u drugom tromjesečju. Povod za pesimizam je naglašen u industriji, koja je posebno izražena u ovom izvješću.

Obje komponente indeksa – prognoze za sljedećih šest mjeseci i ocjene trenutne situacije – pokazuju pogoršanje u svibnju. Izvješće ističe da su čelnici tvrtki izrazito pesimistični u pogledu budućnosti te su blago pogoršali ocjene aktualne situacije.

Predsjednik Instituta Ifo, Clemens Fuest, izjavio je da su njemačke tvrtke skeptične u vezi nadolazećeg ljeta. Indeks očekivanja menadžera također je zabilježio značajan pad od 3,1 boda, dosegnuvši vrijednost od 88,6 bodova.

Ekonomist Wohlrabe je istaknuo da su očekivanja u industriji dramatično pogoršana, pri čemu se najveći pad očekivanja u proizvodnji bilježi od ožujka 2022., kada je započela ruska invazija na Ukrajinu. Očekivanja izvoza također su se pogoršala, a pretpostavlja se da su kamatne stope prigušile potražnju.

S druge strane, situacija u vezi s ponudom poboljšava se jer su se ublažila ograničenja u opskrbnom lancu, dodao je Wohlrabe. Također je primijetio pozitivne znakove u vezi s inflacijom jer manji broj tvrtki planira povećanje cijena.

Ukratko, izvješće Instituta Ifo ukazuje na pogoršanje poslovne klime u Njemačkoj u svibnju. Industrija je posebno pogođena pesimizmom, a očekivanja za budućnost su se dramatično smanjila. Unatoč tome, situacija u vezi s ponudom pokazuje poboljšanje, a inflacija se smatra stabilnom jer manji broj tvrtki planira podizanje cijena.

You may also like