Pogon koji krši zakone fizike, ali NASA je potvrdila da radi

Već godinama medijima i internetom kruže informacije o ‘revolucionarnoj’ vrsti pogona koji bi ljudskoj vrsti mogao osigurati kudikamo lakše osvajanje svemirskih prostora.

Nazvan EM-drive, na papiru i dosadašnjim testovima donosi brdo toga što inače spada u znanstvenu fantastiku – od kršenja dobro poznatih teorija i zakona fizike pa sve do jednostavne nemogućnosti objašnjenja kako stvar uopće ‘radi’. Idealno tlo za pseudoznanost – no ako se pita NASA-u, rad prolazi recenziju.

EM Drive (elektromagnetski pogon) osmislio je još 1999. britanski izumitelj Roger Shawyer. Riječ je o izumu koji je, baš poput hladne fuzije i sličnih stvari, odmah smješten u polje pseudoznanosti zbog nevjerojatnih teza koje postavlja. Prema Shawyerovim izračunima, EM pogon je toliko učinkovit da bi letjelicu do Marsa mogao dovesti za svega 70 dana…još samo da ne krši Newtonov treći zakon. A krši ga.

No, iz testa u test, iz kritike u kritiku, stvar je jednostavno funkcionirala. NASA-in Eagleworks laboratorij je stoga lani preuzeo stvar u svoje ruke i odlučio stati u kraj pseudoznanstvenosti. No, rezultat recenzije je i dalje zbunjujuć. Pogon i dalje proizvodi 1,2 milinjutna po kilowattu potiska u vakuumu – te jednostavno nije jasno što ga točno stvara. NASA-in tim je istražio i niz različitih mogućih smetnji za test, bez posebnog uspjeha, prenosi tportal.

You may also like

0 comments