Pogled iz Rusije: Uče se miru, ali se još uvijek optužuju

Serija posjeta Rusiji visokih američkih diplomata pokazala je da Moskva i Washington traže dodirne točke te pokušavaju uspostaviti politički dijalog, prekinut ukrajinskom krizom. Međutim, ruski stručnjaci ne žele požuriti te reći da dolazi do novog resetiranja odnosa, ali se nadaju da bi Amerikanci mogli nagovoriti Kijev da se okrene miru, piše Russia Beyond the Headlines.

17. i 18. u ruskom glavnom gradu boravila je u dvodnevnom posjetu Victoria Nuland, zamjenica državnog tajnika SAD-a. Doputovala je već drugi put u posljednjih nekoliko dana, prvo je bila u Sočiju sa svojim šefom Johnom Kerryjem, a potom je otišla u Ukrajinu. Na kraju se vratila u Moskvu kako bi razgovarala sa svojim kolegama iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova Grigorijem Karasinom i Sergejem Rjabkovom. ”Istovremeno je Kerry odabrao novu strategiju za SAD: ne ignorirati Minski proces, nego se uključiti u njega, preuzeti inicijativu i rezervirati za sebe donošenje odluke o ukrajinskoj krizi”, smatra stručnjak. Dmitrij Suslov, zamjenik direktora u Centru za kompleksna i europska istraživanja na Višoj školi ekonomije, ima drugačije mišljenje. ”Ne može se govoriti ni o kakvom napretku, zatopljenju ili kompromisima sa strane Washingtona. SAD samo pokušava poduzeti mjere, kako ne bi došlo do daljnje eskalacije situacije u Ukrajini i pogoršanja rusko-američkih odnosa tijekom predizobrne kampanje”, govori stručnjak. ”Pragmatici u Obaminoj administraciji nisu zainteresirani za eskalaciju, budući da će Bijelu kuću poticati da vojno podrži Ukrajinu, a tako se može brzo doći do konflikta Rusija-NATO”.

Međutim, glavni povod za nesuglasice ostaje Ukrajine. Glavna tema pregovora Nuland i ruskih diplomata bili su Minski sporazumi, u kojima su opisani parametri procesa reguliranja krize u Ukrajini. Rusko-američki pregovori, koji su se održali u Moskvi, pokazali su da strane na različite načine zamišljaju kako trebaju izgledati decentralizacija i ustavna reforma u Ukrajini. U ruskoj stručnoj zajednici nema jedinstvenog mišljenja oko toga je li korisno za Rusiju da se SAD direktno uplete u Minski proces. ”Nuland nije najlagodniji i najugodniji pregovarač za Rusiju, ona će napraviti sve što može da se kriza ne bi rasplela onako kako to želi Moskva”, govori Dmitrij Suslov. ”Za Rusiju očito ne odgovara da se Amerikanci počnu upletati u minski format, budući da je osnovni cilj uspostava dijaloga upravo s Njemačkom”, smatra Oleg Barabanov.

Međutim, prema mišljenju Dmitrija Suslova, u aktiviranju američke diplomacije postoje i pozitivni trenuci: ”Donedavno je SAD predstavljao gledište Kijeva. Sad bi se Washington mogao pretvoriti u igrača, koji nije zainteresiran za vojnu eskalaciju, nego za političko reguliranje. Da, i njihovo razumijevanje regulacije razlikuje se od ruskog, no barem se ne govori o rješenju pitanja Donbasa vojnim putem”. Priključenje SAD-a je krajnje važno za Rusiju, jer se za Ukrajince smanjuje prostor za manevriranje. ”Kijev sluša samo one koji im govore ugodne stvari. Zbog toga si ukrajinske vlasti traže samo najudobnijeg partnera. A kad svi partneri govore iste stvari, to postaje potpuno najjači argument”, govori Andrej Sušencov, voditelj partner agencije Vanjska politika.

Posjeta američkog državnog tajnika Johna Kerrya Sočiju omogućila je Moskvi i Washingtonu da shvati da je potrebno izbjegavati poteze koji bi mogli zakomplicirati odnose, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov. Prema riječima ministra, rješenje ukrajinske krize je realno moguće putem potpune i dosljedne realizacije Minskog sporazuma od 12. veljače: „Ovaj stav je, uzgred, potvrdio i državni tajnik Sjedinjenih Država John Kerry tijekom pregovora održanih 12. svibnja u Sočiju, koji su nam omogućili da jasnije shvatimo da je potrebno izbjegavati poteze koji bi mogli nanijeti dugoročnu štetu suradnji naše dvije zemlje u različitim oblastima”, izjavio je Lavrov, a prenosi RIA Novosti. Ministar vanjskih poslova Rusije je istaknuo da od zajedničkih napora Rusije i SAD-a na međunarodnoj sceni ovisi „veliki broj akutnih problema”. Šef ruske diplomacije istaknuo je da Washington „odavno sudjeluje u poslovima Ukrajine, ali ne uvijek konstruktivno”. U vezi s tim Moskva očekuje da će Washington iskoristiti svoj utjecaj kako bi spriječila Kijev da se upusti u „nove vojne avanture”. Državni tajnik SAD-a John Kerry je 12. svibnja posjetio Soči, gdje se susreo s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. Zatim je Kerryja primio predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Naime, tajnik Službe za nacionalnu sigurnost i obranu (SNBO) Ukrajine Aleksandar Turčinov apelirao je na Zapad da blokira prolaz ruskim brodovima kroz Bospor, prenosi rambler.ru. „Potrebno je razmisliti o tome da se pored uvedenih sankcija blokira prolaz njihovih (ruskih) vojnih brodova kroz Bospor. Isto tako, ruski financijski sistem trebalo bi isključiti iz SWIFT-a, jer podržava i financira nuklearne programe, kao i teroriste”, rekao je Turčinov. Dodao je da Ukrajina obnavlja svoj proturaketni štit, čiji je glavni zadatak „obrana od ruske agresije”. Turčinov je odmah po stupanju na mjesto tajnika sigurnosne službe Ukrajine 17. prosinca 2014. godine rekao da se Ukrajinci već sada moraju mobilizirati za „kontinentalni rat“ koji će, prema njegovim riječima, početi napadom ruske vojske na Ukrajinu.

You may also like