Poduzetničke ambicije ima 87 posto hrvatskih građana, a pet posto ih je već pokrenulo vlastiti posao, pokazuje istraživanje koje je proveo portal MojPosao na više od 300 ispitanika. Svega tri posto ispitanika nema ambiciju pokretanja vlastitog posla, a pet posto ih nije niti razmišljalo o toj opciji, izvijestili su u srijedu s tog portala.

Ispitanici koji ne žele pokrenuti vlastiti posao kao razlog navode nedostatak kapitala i nepovoljnu poduzetničku klimu u državi. O ulasku u poduzetničke vode razmišljaju podjednako muškarci i žene – 86 posto žena i 88 posto muškaraca, a za pokretanje vlastitog posla podjednako su zainteresirani ispitanici svih stručnih sprema. Kao glavni razlog pokretanja vlastitog posla ispitanici navode da žele biti ‘sam svoj šef’ (57 posto), zatim smatraju da mogu biti uspješniji nego kada rade za druge (55 posto) te vjeruju u svoju ideju i mogućnost zarade na njoj (38 posto).

Pri pokretanju posla ispitanike najviše muče financije (80 posto), potom potrebne informacije o pokretanju posla (38 posto) i potencijalnom tržištu (32 posto). Među onima koji namjeravaju pokrenuti vlastiti posao, 35 posto namjerava to učiniti u sljedećih godinu dana, 49 posto nema vremenski rok dok 15 posto navodi da će to učiniti u narednih pet godina. Kao ključne osobine potrebne za poduzetništvo 30 posto ispitanika navodi upornost, 21 posto spremnost na rizik, 21 posto snalažljivost te po pet posto komunikativnost i “debelu kožu”.

Istraživanje je pokazalo i da 39 posto ispitanika smatra kako jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) olakšava pokretanje vlastitog posla, ali petina ih drži kako ne olakšava. Ujedno, 40 posto ispitanika ne zna koliko bi im koristilo otvaranje j.d.o.o. u njihovoj namjeri pokretanja vlastitog posla. Čak 72 posto ispitanika smatra da poduzetnici rade više za sebe nego za nekog drugog, 27 posto navodi da će možda na početku više raditi, ali kasnije manje, dok svega dva posto smatra da poduzetnici zapravo rade manje.

Većina ispitanika, 67 posto, smatra da poduzetnici na početku zarađuju malo, ali im se s vremenom zarada povećava. Trećina smatra da poduzetnici odmah zarađuju više radeći za sebe nego za druge dok tri posto drži da zarađuju manje. Muškarci su optimističniji u pogledu zarade poduzetnika – njih 37 posto smatra kako poduzetnici zarađuju više nego što bi zarađivali radeći za nekog drugog, dok isto smatra 24 posto žena.

Related Posts