Poduzetnici su pronašli način kako zaobići pojedina plaćanja. Otkrili su da tvrtku mogu zatvoriti za nula kuna, tako da tri godine zaredom ne podnesu financijski izvještaj U tri godine to je državu stajalo do 700 milijuna kuna, koliki je iznos kazni za poduzeća koja Fini nisu podnijela godišnje izvještaje, javlja HRT. U vrijeme internetskog poslovanja, država ima sve podatke, ali ništa ne poduzima.

Za nepodnošenje izvještaja kazna je od 10 do 100 tisuća kuna, i država se tu mogla dobro naplatiti. No, podaci pokazuju da je FINA u 2013. godini prijavila više od 20.000 poduzetnika, među kojima i oko 7.000 tvrtki koje tri godine zaredom nisu podnijele financijski izvještaj pa su besplatno ugašene.  I tako pošteni za zatvaranje tvrtke izdvajaju od 8 do 20 tisuća kuna, a oni drugi posao gase bez lipe troška. Uz to iza sebe ostavljaju dugove.  Na pitanje zašto Porezna uprava nije podnijela ni jedan optužni prijedlog HRT-u odgovor nije stigao.

Problem se pokušava ublažiti izmjenom Zakona o sudskom registru kojim bi se tvrtke zatvarale za manje iznose. Primjerice, društvo s ograničenom odgovornoću moglo bi se zatvoriti za 3000 kuna. Manji iznosi za zatvaranje tvrtki možda će smanjiti broj prekršitelja. No problem nije potpuno riješen. Država bi napokon trebala provoditi zakone koje donosi, pa barem i naplaćivati kazne, ili ih uopće ne donositi.

Related Posts