Poduzeća više ne vjeruju domaćim bankama

Ukupni iznos kredita poduzećima pao je u lanjskom prosincu za 5,5 posto na godišnjoj razini, čime je nastavljen trend razduživanja na domaćem tržištu koji traje još od 2012. godine, no nastavljen je i trend rasta zaduživanja domaćih poduzeća u inozemstvu, pokazuje analiza Raiffeisenbank Austria (RBA).

Posljednji podaci Hrvatske narodne banka (HNB), naime, pokazuju da su ukupni krediti kreditnih institucija za obrtna sredstva i investicije nefinancijskim trgovačkim društvima krajem prosinca 2015. godine iznosili 67,2 milijardi kuna, što na mjesečnoj razini predstavlja smanjenje od 1,8 posto. Na godišnjoj je razini, pak, zabilježen pad kredita poduzećima od 3,9 milijardi kuna ili 5,5 posto, navode iz RBA.

Obzirom da više od 67 posto ovih kredita spada u valutne, uključujući i one s valutnom klauzulom, jačanje kune u odnosu na euro na godišnjoj razini za 0,3 posto doprinijelo je padu iskazanih kredita u kunskom izrazu. S druge strane, kuna je na godišnjoj razini u odnosu na švicarski franak oslabila za 10,9 posto, što je statistički ublažilo njihov godišnji pad u prosincu.

Promatrajući prema namjeni, u prosincu je iznos kredita za obrtna sredstva nefinancijskim trgovačkim društvima iznosio 35,3 milijarde kuna i bio je 501 milijun kuna ili 1,4 posto niži u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjoj razini ta vrsta kredita bilježi razmjerno snažan pad, i to za više od 2,1 milijarde kuna, odnosno za 5,6 posto. “Izuzmemo li dva sporadična mjeseca u 2013., krediti poduzećima za obrtna sredstva bilježe kontinuirane stope relativnog pada na godišnjoj razini još od polovice 2012. godine”, ističu analitičari RBA.

Krediti za investicije su se, pak, spustili blago ispod 32 milijarde kuna, zabilježivši pad na mjesečnoj razini od 753 milijuna kuna ili 2,3 posto, a na godišnjoj za 1,8 milijardi kuna ili 5,3 posto. Iz RBA pritom navode kako time i ova skupina kredita nastavlja trend kontinuiranog godišnjeg pada zaduživanja nefinancijskih poduzeća na domaćem tržištu koji traje od svibnja 2012. godine. “Međutim, važno je istaknuti da se razduživanje sektora poduzeća prema domaćim bankama događa istovremeno s porastom njihovog inozemnog zaduživanja. Obzirom na atraktivnije uvjete financiranja na inozemnim tržištima poduzeća boljeg boniteta koriste priliku i zadužuju se povoljnije na inozemnom tržištu”, podsjećaju iz RBA, dodajući kako u uvjetima niskih kamatnih stopa na inozemnim tržištima, nastavak trenda inozemnog zaduživanja nefinancijskih trgovačkih društava očekuju i u idućem razdoblju.

Pritom navode posljednje dostupne podatke, koji pokazuju da je inozemni dug privatnih nefinancijskih poduzeća krajem listopada, uz godišnji rast od 367 milijuna eura (3,2 posto), iznosio 11,7 milijardi eura, zabilježivši nastavak trenda godišnjeg rasta koji datira od ožujka 2014. godine.

You may also like