Podupiranje gospodarstva, Rusija dodatno skinula kamatne stope

Ruska središnja banka dodatno je u ponedjeljak snizila ključne kamatne stope, za jedan postotni bod, na 11,5 posto, kako bi poduprla gospodarstvo pogođeno zapadnim sankcijama i nižim cijenama nafte. Kamatnjaci su tako sniženi četvrti puta ove godine, nakon što ih je središnja banka krajem prošle godine dramatično povisila, na 17 posto, kako bi zaustavila oštar pad vrijednosti rublja.

U današnjem je priopćenju banka obrazložila opetovano sniženje kamatnjaka “tvrdokornim rizicima značajnog usporavanja gospodarstva”, predviđajući da će se BDP ove godine smanjiti 3,5 posto. Strah od naglog jačanja inflacije jenjao je, konstatiraju u središnjoj banci, pa su proteklih mjeseci postupno snižavali kamatnjake kako bi oživjeli gospodarstvo. Inflacija je u tekućem mjesecu oslabila s visokih 15,6 posto u ožujku i očekuje se da će do lipnja 2016. biti svedena ispod razine od sedam posto, navodi se u priopćenju središnje banke.

Upozoravaju ipak da je u kratkoročnoj perspektivi njihov manevarski prostor sužen. “Ruska središnja banka bit će spremna ponovo sniziti ključne kamatne stope kako rast potrošačkih cijena bude dalje slabio sukladno prognozama ali idućih će mjeseci potencijal za ublažavanje monetarne politike ograničavati inflatorni rizici”, stoji u priopćenju. Rusko je gospodarstvo palo u recesiju pod pritiskom zapadnih sankcija povezanih s ruskom upletenošću u krizu u Ukrajini i nepovoljnog utjecaja niskih cijena nafte.Ruski je rubalj prošle godine oslabio nekih 40 posto prema dolaru da bi ove godine osjetno ojačao. Proteklih je tjedna ponovo počeo slabiti, napominje agencija AFP.

You may also like