Podravka povećala tržišnu kapitalizaciju za više od 25 posto

Dionice Podravke od početka su godine skočile 25,9 posto, nadmašujući time značajno prosjek tržišta koji se očituje u kretanju indeksa CROBEX.
Trenutačna tržišna kapitalizacija Podravke (ZSE:PODR-R-A) iznosi 2,44 milijarde kuna, što je za čak 582 milijuna kuna više nego što je bilo prije samo nekoliko mjeseci. Najviša ovogodišnja zaključna cijena ostvarena je 7. kolovoza i iznosila je 345 kuna. To je ujedno i najviša cijena Podravkinih (ZSE:PODR-R-A) dionica od 23. svibnja prošle godine.

U proljeće je bio izražen i rast likvidnosti, a posebno se to odnosi na prvu polovinu svibnja kad su institucionalni investitori nerijetko gurali dnevni promet Podravkinim dionicama iznad milijun kuna.

Ovakav trend se svakako ponajprije može zahvaliti odličnim ovogodišnjim poslovnim rezultatima. Podravka je prvu polovicu godine zaključila s neto dobiti od 120,7 milijuna kuna, dok su ovogodišnji ukupni prihodi od prodaje iznosili nešto manje od 2,04 milijarde kuna što je gotovo pet puta više nego što je bilo u istom razdoblju prošle godine. Najveći rast od 7 posto ostvario je poslovni program Dječja hrana, slastice i snack, potom poslovni program Žito i Lagris 6,5 posto, poslovni program Kulinarstvo 4,4 postote poslovni program Podravka hrana 4,2 posto. Ključ izvrsnog poslovnog rezultata, tvrdi Uprava na čelu s Marinom Pucarom, leži u organskom rastu poduzeća koje je temeljeno na kontroli operativnih troškova i stabilnom rastu prodaje.

Investitore zasigurno vesele i investicijske najave. Podravka je početkom kolovoza potvrdila kako će uskoro graditi tvornicu pored Mostara. Ova bi tvornica trebala biti dovšena do kraja iduće godine. Ništa manje bitna nije ni strategija otkupa sirovine. Planom proizvodnje i otkupa povrća, voća i žitarica u razdoblju od 2017.-2022. godine vidljivo je da Podravka želi u nekoliko godina povećati proizvodnju domaćih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti uvoz povrća, voća i žitarica i to u takvim količinama da bi u svojim gotovim proizvodima veći ili gotovo 100 postotni udio imale domaće sirovine. Na tom putu je planirano osnivanje vlastite kooperacije na području cijele Hrvatske i izgradnja sušare za povrće do 2020. godine, donosi SEEBiz.

You may also like