Podravka namjerava istisnuti male dioničare slovenskog Žita

Koprivnička prehrambena tvrtka Podravka, koja je većinski vlasnik slovenskog Žita, objavila je u srijedu da je glavna skupština slovenske tvrtke odlučila o isključenje manjinskih dioničara Žita, koji će za svoje dionice dobiti otpremninu od 180,1 euro po dionici, te povlačenju dionica Žita s Ljubljanske burze.

Podravka, kao glavni dioničar i 96,8 postotni vlasnik Žita, objavila je putem Zagrebačke burze da je glavna skupština slovenske prehrambene industrije Žito u utorak donijela odluke o isključenju manjinskih dioničara iz društva te povlačenju dionica s organiziranog tržišta vrijednosnih papira.  Odlukom o isključenju manjinskih dioničara sve dionice Žita će se prenijeti na glavnog dioničara Podravku, a manjinski dioničari će za svoje dionice, njih 11.393, primiti otpremninu u iznosu od 180,1 euro po dionici, što je jednako iznosu naknade za dionice koju su dioničari Žita primili na temeljnu ponude za preuzimanje.

Ukupan iznos otpremnine tako iznosi 2,05 milijuna eura, navodi se u objavi Podravke.  Prijenos dionica Žita na Podravku će se obaviti s danom upisa te odluke u sudski registar Okružnog suda u Ljubljani, a po tom upisu Podravka je dužna isplatiti otpremninu manjinskim dioničarima.  Glavna skupština ujedno je donijela i odluku o povlačenju dionica Žita s organiziranog tržišta, Ljubljanske burze. Odluka o povlačenju dionica s organiziranog tržišta stupit će na snagu s danom upisa te odluke u sudski registar, navodi se u objavi.

Podravka je u travnju prošle godine kupila 51,55 posto dionica Žita, po cijeni od 180,1 eura po dionici, odnosno za 33,03 milijuna eura. U listopadu je objavila ponudu za preuzimanje svih preostalih dionica Žita, u kojoj je također ponudila 180,1 euro za dionicu, a ponudu je prihvatio 4.291 dioničar, od kojih je Podravka kupila 35,25 posto dionica. Nakon ponude za preuzimanje Podravka postala vlasnik ukupno 86,80 posto dionica ljubljanskog Žita, a u vlasništvu samog Žita i njegovih povezanih društava je još oko 10 posto dionica.

You may also like

0 comments