Podolnjak: Pregovori se nastavljaju za vrijeme saborske sjednice

Robert Podolnjak izjavio je u srijedu u Dnevniku Nove TV da još uvijek nije kandidat Nezavisne liste Most za predsjednika Hrvatskoga sabora, s obzirom da Klub zastupnika Mosta nema potrebnu jednu trećinu zastupnika koji mogu predlagati kandidata.

Također je rekao da je Most u razgovorima i sa SDP-om i sa HDZ-om razgovarao o svim potencijalnim mogućnostima i o potencijalnim imenima. Mi smo otvoreni i za to da kandidat za predsjednika Sabora bude iz Domoljubne koalicije ukoliko taj kandidat ima potporu SDP-a, kao i obrnuto da svog kandidata predloži koalicija Hrvatske raste, a kojeg će podržati i Domoljubna koalicija, rekao je. Dodao je kako očekuje da će te dvije koalicije imati svoje kandidate jer one, za razliku od Mosta, imaju potrebnu trećinu, odnosno 50 zastupnika čiji su potpisi potrebni za kandidaturu.

Na izravno pitanje da li će se njegovo ime u četvrtak pojaviti kao prijedlog za predsjednika Hrvatskog sabora u ime Nezavisne liste Most, Podoljnjak je odgovorio da je teško odgovoriti na to hipotetično pitanje. Također je rekao da se pregovori o svemu nastavljaju, da nisu okončani, ni s SDP-om niti s HDZ-om. Nastavit će se sutra ujutro a i tijekom saborske sjednice, rekao je Podoljnjak. Ponovio je da je uvjet Mosta konsenzus. Na pitanje bi li u slučaju da se s njegovom kandidaturom usuglase i HDZ i SPD, Most na to pristao, Podoljnjak je rekao da bi to bilo prihvatljivo. “Nama je to prihvatljivo ukoliko je prihvatljivo za obje koalicije. Tada bi mi bili spremni prihvatiti tu situaciju iako nama s obzirom na osvojeni broj zastupničkih mjesta ne pripada mjesto predsjednika Hrvatskog sabora. Tek ako dvije opcije ne budu imali svoga kandidata, o tome bi mogli razgovarati,” rekao je Podoljnjak opetujući da Most čitavo vrijeme inzistira na konsezusu.

Još se vode pregovori i o konstituiranju Sabora i o sastavljanju vlade, naveo je. Most smatra da je važno imati konsenzus zbog toga što 7. prosinca ističe mandat većini sudaca Ustavnoga suda. Oni se biraju dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru i postavlja se pitanje kako će biti izabrani novi suci ako među dvije najveće opcije u Hrvatskom saboru nema konsezusa. Hoćemo li ostati bez te institucije?, upitao je ustavni stručnjak, izabrani zastupnik na Nezavisnoj listi Most.

You may also like