Podolnjak je novi član MOST-a

Profesor, pravni stručnjak i nezavisni vijećnik u varaždinskom Gradskom vijeću Robert Podolnjak u petak se službeno predstavio kao novi član Mosta – nezavisnih lista, te ocijenio da izborni zakon treba ojačati, a na predstojeće parlamentarne izbore pozvati i stranu promatračku misiju.

Podolnjak je na konferenciji za novinare ocijenio nužnim da Vlada pozove Ured za demokratske institucije i ljudska prava Vijeća Europe da nadzire predstojeće parlamentarne izbore. “Neka pozove stranu promatračku misiju koja će objektivno sagledati deficite u izbornom zakonodavstvu i dati preporuke koje Hrvatski sabor treba pretočiti u zakonodavni okvir”, rekao je Podolnjak dodavši kako promatrači dolaze i u Švicarsku, Veliku Britaniju i Poljsku, pa zašto bi Hrvatska bila izuzetak.

Smatra da je izborni okvir u Hrvatskoj gori nego prije, a jedina dobra strana je uvođenje preferencijalnih glasova, no i tu je riječ o najslabijoj varijanti jer će građani imati samo jedan preferencijalni glas. Iznio je niz ostalih manjkavosti u izbornom zakonodavstvu: još uvijek nije riješen popis birača, nisu se preoblikovale izborne jedinice, nije predviđena mogućnost da se nezavisni kandidati kandidiraju kao pojedinci, bez nezavisnih lista.

Osim toga, kaže, u Hrvatskom saboru ima previše zastupnika iz Zagreba pa se drugi glasovi premalo čuju što je razlog zašto je Hrvatska previše centralizirana.

Upitan zašto se odlučio pristupiti Mostu, Podolnjak je rekao kako je nužno podići razinu djelovanja nezavisnih gradonačelnika i vjećnika, a Most bi, smatra, u tome mogao imati ključnu ulogu. “U Mostu su ljudi koji su doprinijeli razvitku lokalnih sredina i građani su ih prepoznali kao ljude koji djeluju u ime javnog, a ne privatnog interesa”, kaže Podolnjak. “Nije dobro preskakati razine i odmah biti u Saboru i Vladi”, rekao je i ocijenio paradoksalnim da se premijer može postati bez ikakvog izvršnog iskustva. “Mnogi građani ne znaju da su u protekle četiri godine bili upravljani od koalicije koja je dobila manjinu glasova građana od onih koji su glasovali, svega 40 posto, a dobila je 55 posto parlamentarnih mandata. To je problem i svaka buduća vlada morala bi imati većinu zastupnika, ali i potporu većine građana, jer tako dobiva i potporu za reforme”, kazao je Podolnjak te naglasio da ni u SDP-u niti u HDZ-u nisu bili spremni za promjene.

Konferenciji za novinare Mosta nazočili su Drago Prgomet i Ivan Lovrinović koji su naglasili da su Hrvatskoj potrebne reforme u pravosuđu, ekonomske reforme i moralna obnova, te su najavili da će za 7-8 dana predstaviti svoj gospodarski program. Pozvali i druge članove akademske zajednice da im se pridruže. “Ovdje se govori slobodno, ne vlada partijska atmosfera”, dodaju. “Ne želimo ostati samo za katedrom i pričati studentima kako bi stvari trebale izgledati. Želimo se za to i osobno založiti”, poručio je Podolnjak.

You may also like

0 comments