Podmeće li netko ministru Kujundžiću

Večernji list
Odluka o ostavci u političkom smislu, odnosno o tome hoće li ministar zdravstva na zagrebačkom Ksaveru sjediti i sutra, je na premijeru.

I to u trenutku unutarstranačkih izbora i u izbornoj godini. Kujundžić je ponovio kako u tom smislu razumije da premijer mora uzeti u obzir sve okolnosti i vidjeti što će učiniti s obzirom na rejting stranke. Osim tog političkog dijela, ono što je ministar zdravstva danas poručio s press konferencije jest izrijekom navođenje dvaju adresa označenih kao interesne skupine koje mu fabriciraju afere. Nije to prvi put u javnom prostoru da se govori kako “netko smješta”, ali je Kujundžić danas rekao konkretne nazive otkud je, kako je rekao, orkestriran napad interesnih skupina.

– Usprkos upozorenjima i prijetnjama krenuo sam u nabavu PET/CT uređaja kako bi se država riješila monopola privatne tvrtke, o čemu bi Vlada ovih dana trebala donijeti odluku. I nisam dopustio da se informatizacija zdravstvenog sustava u vrijednosti više od 100 milijuna kuna provede po takozvanom natjecateljskom postupku uz pregovore, već da bude otvoreni natječaj – rekao je ministar zdravstva.

Ta dva natječaja – PET/CT i informatizaciju zdravstva – ministar zdravstva izrijekom je, dakle, naveo kao izvor, kako je rekao, takozvanih skandala. Ono što je zajedničko za ta dva natječaja, prije svega, jest – puno novca. PET/CT u vlasništvu države, podsjetimo, Kujundžić zagovara od lanjskog ljeta te je na naše pitanje jučer odgovorio kako Vlada i dalje ide u nabavku ta četiri uređaja. S prvim spomenom ove ideje mjesecima unazad Kujundžić je stao nasuprot Poliklinici Medikol, ustanovi koja je godinama jedina u zemlji imala ove aparate. Riječ je o skupim uređajima i skupoj pretrazi prije svega za onkološke pacijente, ali ne i jedino za njih.

Prvi put PET/CT je u Hrvatskoj napravljen 19. studenog 2007. godine otkad je, zaključno s lipnjem prošle godine, HZZO za tu pretragu platio ukupno 595,9 milijuna kuna od kojih većinu privatnoj poliklinici Medikol. U međuvremenu je 2012. Rebro nabavilo prvi te i dalje jedini PET/CT uređaj u javnoj bolnici u zemlji koji je ondje počeo raditi godinu kasnije. Otad do kraja lanjskog lipnja Rebro je naplatilo 110 milijuna kuna, a Medikol 256,9 milijuna od HZZO-a. Istovremeno kad i Kujundžić, u nabavku novih uređaja krenuo je i Medikol, a o toj nabavi ministar zdravstva jučer je rekao da je zbog nje dobivao prvo “dobronamjerna” upozorenja, a potom i “prijetnje” te je zbog prijetnje mu smrću, kako je rekao, netko već i osuđen. Iz Medikola su pak najavili pokretanje tužbe za klevetu.

– S gnušanjem odbacujemo neutemeljene optužbe g. Milana Kujundžića. Već smo poduzeli pravne korake i podignut ćemo tužbu protiv njega zbog izrečene klevete. Pozivamo ga da podastre dokaze za svoje tvrdnje. O njegovoj vjerodostojnosti i istinoljubivosti najbolje svjedoče afere o kojima čitamo zadnjih dana i koje su užasnule ukupnu hrvatsku javnost – rekao je za Večernji list Ivan Rajković, predsjednik Uprave Medikola.

Druga, kako je rekao ministar zdravstva, interesna skupina dolazi od natječaja za informatizaciju čiji je model pozivnog natječaja zaustavio. – Inzistirao sam da to treba biti otvoreni natječaj što sam prezentirao prije nekih mjesec dana na Vladi. Dokumentacija za otvoreni natječaj bila je spremna oko 1. lipnja i otad tražim da se ide u natječaj. Stajala je dok nije došlo do sjednice Vlade. Kao resorni ministar moram dati suglasnost i upozoravao sam da se ne smije ići u pozivne natječaje koji mogu biti pogodovanje – rekao je ministar zdravstva odgovorivši nam kako taj natječaj raspisuje HZZO. Ako je u zdravstvenim krugovima bilo dvojbe, sada je jasno da na relaciji Ksaver – HZZO ne štima.

You may also like

0 comments