Home Energetika Podjela ruskih stručnjaka oko pada cijena nafte

Podjela ruskih stručnjaka oko pada cijena nafte

by Energypress.net

Pad cijena nafte u prosincu podijelio je stručnjake na pesimiste i optimiste. Jedni očekuju sljedeće godine neizbježan nastavak recesije u ruskoj ekonomiji, dok drugi nalaze osnove za postupno obnavljanje ekonomskog rasta.

Sredinom prosinca cijena nafte na međunarodnim burzama (za koje je vezana i cijena ruske nafte URALS) nekoliko puta je dostizala minimum u posljednjih 7 godina. Spuštala se čak i ispod 38,5 dolara. Glavni uzrok je višak ponude na tržištu i odbijanje članice OPEC-a da smanje eksploataciju. Ruski ministar financija Anton Siluanov pretpostavlja da će potražnja i cijena nafte sljedeće godine i dalje padati. Zbog toga postoji mogućnost da će cijena nafte pasti niže od 30 dolara za barel. Pritom je ministar podsjetio da je budžet za sljedeću godinu formiran polazeći od predviđanja da će nafta koštati oko 50 dolara za barel.

Cijena nafte niža od 40 dolara predviđena je u kritičnom scenariju Središnje banke Rusije (CB). U tom slučaju, prema procjenama Središnje banke, ekonomija gubi još 2-3%, nastavit će se investicijski pad. Prema riječima predsjednice Središnje banke Elvire Nabiulline, ”u posljednje vrijeme taj scenarij je sve aktualniji”. Podsjetimo da zarada od nafte i plina donosi ruskom budžetu preko 50% prihoda. Putin je naredio da sljedeće godine deficit budžeta ne bi trebao biti veći od 3%. Ako cijena nafte padne ispod 35$ za barel, onda je za realizaciju ruskog budžeta-2016. s maksimalnim deficitom od 3% potrebno da dolar stoji oko 95 rubalja (to znači da će rubalj pasti još za 34% – op. red). Takvi proračuni nalaze se u pregledu američke banke Merril Lynch, prenosi izdanje RBK. Kako piše njihov glavni ekonomist za Rusiju i ZND Vladimir Osakovski, ako se cijena nafte značajno promijeni, onda će tečaj rublja postati glavni instrument za kontroliranje prihoda budžeta

Čak i ukoliko nafta u 2016. bude koštala 50$ za barel, recesija ekonomija će se nastaviti još za 0,5-1%, prognozira Središnja banka. Tako prognozira i Međunarodni valutni font i Svjetska banka. Prema njima, pad ruske ekonomije će se nastaviti i ako nafta bude koštala 50-53 dolara za barel. Ekonomist Sergej Aleksašenko kao jedan od glavnih problema sljedeće godine navodi visoku inflaciju (15% u studenom) i sve manje prihode stanovništva. ”Na žalost, u 2016. ne može se očekivati poboljšanje – ruski federalni budžet nema novaca za povećanje plaća u budžetnom sektoru. U takvoj situaciji stanovništvo smanjuje svoje troškove na kupovinu robe za dugoročnu upotrebu, automobile, stanove, što još više smanjuje tempo ekonomskog rasta”, govori Aleksašenko za RBTH Središnja banka očekuje da se prihodi i potrošnja neće normalizirati prije 2018. godine.

Procjena Ministarstva ekonomskog razvoja (MEP) je optimističnija. Prema riječima ministra Alekseja Uljukaeva, razdoblje volatilnosti cijena nafte trajat će otprilike dva-tri kvartala. ”Negdje od sredine 2016. vrlo je vjerojatno da će doći do uspostave ravnoteže između potražnje i ponude na tržištu nafte”, rekao je tijekom ”Sata vlade” u Vijeću Federacije koji je održan 9. prosinca. U 2016. Ministarstvo ekonomskog razvoja očekuje prosječnu cijenu nafte od 50 dolara za barel. Polazeći od toga, Ministarstvo ekonomskog razvoja prognozira ”obnovljeni rast” BDP-a od 0,7% do kraja godine. Posljednji kvartal 2015. djelomično daje osnove za takvo razmišljanje: u razdoblju od rujna do studenog BDP je u 2015. prvi put pokazivao rast od 0,1-0,2%.

Većina stručnjaka agencije Bloomberg predviđa da će barel u 2016. godini koštati u prosjeku 55,5 dolara, a cijenu manju od 50 dolara očekuje samo 5 od 27 analitičara. Međunarodne rejting agencije isto ne vide rizik od novog pada ruske ekonomije. Fitch i S&P očekuju rast BDP-a u granicama od 0.5-0.3%. ”Glavni negativni trenuci ruske ekonomije već su iza nas. U tim uvjetima, čak ako i dođe do sljedeće runde negativnih tendencija za rusku ekonomiju, biznis ipak stječe imunitet”, slaže se Vasilij Jakimkin, docent na Fakultetu za financije i bankarske poslove RANHiGS-a (Ruske akademije narodnog gospodarstva). Prema procjeni stručnjaka, najbolje će biti stanje u 2016. u prehrambenoj, kemijskoj industriji i farmakologiji te u turističkoj industriji. ”Već su sad u tim sektorima primijetni procesi zamjene stranih proizvoda domaćom robom. Zbog toga se može očekivati da će ruski BDP zabilježiti manji rast već nakon prvog kvartala 2016.”, zaključuje Jakimkin.

Related Posts