Podižu razinu pripravnosti zbog opskrbe plinom

Talijanska vlada

Talijanska vlada mogla bi idućeg tjedna podići razinu pripavnosti za moguću krizu u opskrbi plinom ako Rusija dodatno smanji isporuke, izjavila su u petak dva izvora.

Gazprom je u utorak najavio da će smanjiti isporuke plina u Europu plinovodom Sjeverni tok 1 zbog kašnjenja opreme koju je poslao na servis njemačkom Siemensu.

Siemens je odgovorio da je turbinu poslao u tvornicu u Kanadu koja ju je zadržala budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu. Ottawa je u međuvremenu izvijestila da razgovara s Njemačkom o isporuci blokirane opreme za ruski plinovod.

Talijanska energetska grupa Eni objavila je u petak ujutro da će od ruskog Gazproma dobiti samo polovinu tražene količine plina.

Vlada u Rimu oglasila je već u veljači pripremnu fazu za krizu u opskrbi plinom, odmah nakon što su ruske postrojbe ušle u Ukrajinu.

U drugoj fazi podigla bi razinu pripravnosti nizom mjera smanjenja potrošnje, uključujući racioniranje plina određenim potrošačima u industriji i povećanje proizvodnje struje u termoelektranama na ugljen. Zatražila bi i da se poveća uvoz plina od drugih dobavljača.

U trećoj fazi objavila bi krizu u opskrbi plinom.

Krizni tehnički odbor sastat će se u utorak ili srijedu kako bi razmotrio situaciju, rekao je jedan od izvora.

Izvor u industriji dodao je da su skupine koje bi sudjelovale u provedbi mjera smanjenja potrošnje već spremne poduzeti konkretne poteze. Termoelektrane su već u proteklim mjesecima osigurale dovoljno ugljena za povećanje proizvodnje, objasnio je.

Ako se situacija još više pogorša i pojave se teškoće u punjenju skladišta plinom, Rim bi mogao objaviti krizu i usvojiti još agresivnije mjere. Italija planira do zime napuniti najmanje 90 posto skladišta. U četvrtak stopa popunjenosti iznosila je 54 posto.

Njemačka je u srijedu objavila da su isporuke ruskog plina Sjevernim tokom 1 smanjene 60 posto. Njemački regulator objavio je danas da je opskrba plinom “napregnuta, ali stabilna”, a dobavljač plina Uniper istaknuo da uspijeva nadoknaditi smanjene isporuke iz drugih izvora.

Francuski operator GRTgaz objavio je danas da ruski plin od srijede ne stiže iz Njemačke. Opskrba plinom ovog ljeta nije pod znakom pitanja, a strateške zalihe plina u Francuskoj trenutno iznose 56 posto, dodao je GRTgaz, više no što je uobičajeno za ovo doba godine.

Šef slovačkog SPP-a Richard Prokypcak izjavio je danas da očekuje upola manje ruskog plina, a smanjene su i isporuke u Austriju i Češku.

You may also like