Podizanje kamata smanjilo bi potražnju za naftom

Tržišta čekaju središnje bankare

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 98 dolara budući da su se trgovci fokusirali na mogućnost oštrog podizanja kamata u SAD-u, što bi pogodilo gospodarstvo i potražnju za naftom. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 98,34 dolara. Na američkom se tržištu barelom s rokovima isporuke u kolovozu trgovalo pood 94,89 dolara.

U protekla dva tjedna cijene nafte pritisnuo je strah od recesije, koji je zasjenio pad izvoza sirove nafte i derivata iz Rusije zbog zapadnih sankcija i poremećaje u opskrbi iz Libije.

Analitičari predviđaju da će američka središnja banka krajem mjeseca podići kamatne stope za puni postotni bod kako bi obuzdala inflaciju koja je u lipnju poskočila na 9,1 posto, najvišu razinu u nešto više od 40 godina.

Više kamatne stope obično koče gospodarsku aktivnosti, što bi značilo i slabiju potražnju za naftom. Trgovci su naznake tog trenda iščitali već iz podatka da se u SAD-u isporučuje samo 18,7 milijuna barela derivata dnevno, najmanje od lipnja 2021.

Zalihe sirove nafte porasle su istodobno u prošlom tjednu za 3,3 milijuna barela zbog novog kruga prodaje nafte iz strateških rezervi. Zalihe benzina poskočile su za 5,3 milijuna barela.

“Jasno je da je fokus u naftnoj jednadžbi sada na potražnji. Jučerašnje tjedno izvješće američke vlade o stanju američkih zaliha pokazalo je znatno povećanje”, rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Investitori su se u takvom okruženju okrenuli dolaru, kojeg smatraju sigurnim ulaganjem, pa je indeks u srijedu dosegnuo najvišu razinu u 20 godina, signaliziravši poskupljenje nafte za kupce s drugim valutama.

Investitori strahuju i za potražnju iz Kine, zbog postroženih mjera suzbijanja covida 19 u više gradova, što je također pritisnulo cijene nafte.

Dnevni uvoz sirove nafte u Kinu pao je u lipnju na najnižu razinu od srpnja 2018. godine budući da su rafinerije očekivale nova ograničenja koja smanjuju potražnju, pokazali su carinski podaci u srijedu.

Trgovci će pratiti i posjet američkog predsjednika Joea Bidena Saudijskoj Arabiji. Biden putuje u petak i sudjelovat će na summitu zemalja Perzijskog zaljeva koje planira pozvati da crpe više nafte.

No, rezervni kapaciteti Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) gotovo su iscrpljeni budući da većina proizvođača već proizvodi maksimalnim kapacitetom. Nije jasno koliko bi još nafte Saudijska Arabija mogla u kratkom roku plasirati na tržište, napominje Reuters.

U odvojenom je izvješću OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 104,41 dolar, što znači da je pojeftinio 2,45 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like