Home Ekonomija Podizanje dobne granice za grčko umirovljenje od lipnja

Podizanje dobne granice za grčko umirovljenje od lipnja

by admin

Grčka i njezini vjerovnici koji pregovaraju o trećem programu pomoći dogovorili su se da će se mirovinska reforma odnositi samo na osobe umirovljene nakon lipnja, objavili su dužnosnici ministarstva rada u ponedjeljak.

Kada su kreditori u lipnju pristali na pregovore o sporazumu koji je trebao spriječiti bankrot Grčke i zadržati je u eurozoni, Atena se obvezala do kraja listopada provesti temeljite reforme, poput podizanja dobne granice za odlazak u mirovinu. Vjerovnici žele da se dob za umirovljenje podigne sa 62 na 67 godina. Program pomoći vrijedan 86 milijardi eura mora biti usuglašen do 20. kolovoza, ako Grčka želi otplatiti 3.5 milijardi eura duga Europskoj središnjoj banci (ECB) koji taj dan stiže na naplatu.

Predstavnici ECB-a, EU-a, MMF-a i Stabilizacijskog mehanizma eurozone sastali su se u ponedjeljak s ministrom rada Georgeom Katrougalosom u Ateni. “Dogovorili smo se da se mirovinska prava stečena do 30. lipnja neće dirati”, rekao je dužnosnik ministarstva. Dodao je da će pojedinosti mirovinske reforme Grčka definirati do listopada, a sve prijedloge u vezi s tržištem rada do kraja godine.

Related Posts