Home Ekonomija Podignute tužbe za namještanje cijena generičkih lijekova

Podignute tužbe za namještanje cijena generičkih lijekova

by Agencije

Američki tužitelji podnijeli su u sklopu opsežne istrage u farmaceutskoj industriji kaznene prijave protiv dva bivša čelnika Heritage Pharmaceuticalsa za nedopušteno ograničavanje tržišne utakmice u segmentu generičkih lijekova.

Američko ministarstvo pravosuđa tereti Jeffa Glazera, bivšeg izvršnog direktora Heritage Pharmaceuticalsa, i Jason Maleka, bivšeg predsjednika iste kompanije, da su s drugim farmaceutskim tvrtkama dogovarali cijene antibiotika doksiciklin hiklata i lijeka za dijabetes gliburida.

“Sklapanjem nezakonitih sporazuma radi dogovaranja cijena i raspodjele klijenata ta su se dva čelnika nastojala obogatiti na račun bolesnih i ranjivih pojedinaca, kojima su generički lijekovi pristupačnija alternativa za brendirane lijekove”, rekao je u srijedu zamjenik pomoćnika državnog odvjetnika Brent Snyder.

Tužbe su dio šire istrage u segmentu generičkih lijekova koju provodi odjel ministarstva pravosuđa za zaštitu ravnopravne tržišne utakmice. U sklopu te istrage uputili su zahtjeve za dostavom dokumenata nekoliko vodećih proizvođača lijekova, uključujući izraelsku Tevu, vlasnicu Plive, i američki Mylan.

Related Posts