Podignuta procjena rasta japanskog gospodarstva

Japanski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u drugom tromjesečju 2016. za sezonski prilagođenih 0,2 posto u odnosu prethodna tri mjeseca, objavio je u četvrtak vladin ured, povisivši time procjenu iz kolovoza.

Ekonomisti su očekivali stagnaciju aktivnosti, u skladu s vladinim preliminarnim procjenama od 15. kolovoza Podignuta je i procjena godišnjeg rasta u drugom tromjesečju, i to s 0,2 na 0,7 posto. Brojke su ipak lošije nego što su bile u prvom tromjesečju kada je japanski BDP na tromjesečnoj razini porastao 0,5 posto, te za 1,9 posto na godišnjoj razini.

Nominalni BDP porastao je u drugom tromjesečju 0,3 posto u odnosu na tromjesečje prije, dok je u preliminarnim prognozama procijenjen na 0,2 posto. U prethodnom tromjesečju aktivnosti su porasle 0,6 posto. Osobna potrošnja uvećana je pritom za 0,2 posto na tromjesečnoj razini, u skladu s prethodnim procjenama i s očekivanjima, no slabije nego u prvom tromjesečju kada je poskočila 0,7 posto. Potrošnja kompanija smanjila se za 0,1 posto, manje nego što se očekivalo. U prvom tromjesečju pala je 0,7 posto.

You may also like

0 comments