Podignuta procjena rasta američkog BDP-a

Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procjenjivalo zahvaljujući osjetno skromnijem gomilanju zaliha u kompanijama, pokazale su u utorak revidirane procjene američkog ministarstva trgovine.

Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo za 2,1 posto na godišnjoj razini, objavilo je ministarstvo trgovine. Dosada su rast procjenjivali na 1,5 posto. Među razlozima za podizanje prognoze u ministarstvu izdvajaju manje agresivno smanjivanje zaliha u kompanijama nego što se prvotno procjenjivalo. Tako je vrijednost zaliha kompanija u trećem kvartalu iznosila 90,2 milijarde dolara a ne 56,8 milijardi kao što je pokazivala prethodna procjena ministarstva.

Promjena vrijednosti zaliha srezala je tako stopu rasta BDP-a za 0,59 postotnog boda, a ne za 1,44 postotnog boda kao što su dosada računali. Dodatno je izmjeni procjene rasta pridonijela i naviše revidirana procjena potrošnje kompanija na opremu i ulaganja u sektoru nekretnina, obrazlažu dalje u ministarstvu.

Osobna potrošnja, koja čini više od dvije trećine američke gospodarske aktivnosti, porasla je za tri posto u trećem kvartalu, čime je ministarstvo blago snizilo početnu procjenu, i to ponajprije zbog manje potrošnje na komunikacijske i na komunalne usluge. Respektabilan rast američkog BDP-a u trećem kvartalu trebalo bi rezultirati rastom najvećeg svjetskog gospodarstva u drugoj polovini ove godine u visini najmanje dva posto, što je oko njegova dugoročnog potencijala, primjećuje Reuters.

You may also like

0 comments