Podignuta optužnica protiv bivše argentinske predsjednice

Argentinsko tužiteljstvo podignulo je optužnicu za pranje novca protiv bivše predsjednice Cristine Fernandez, koja je u prosincu napustila dužnost nakon dva mandata odnosno osam godina na čelu Argentine, potvrdili su u subotu pravosudni izvori.

Tužiteljstvo je takvu odluku donijelo nakon iskaza poslovnog čovjeka Leonarda Farine, koji je u okviru nagodbe s tužiteljima u petak optužio Fernandez i njezina pokojnog supruga također bivšeg predsjednika Argentine Nestora Kirchnera za pranje novca i pronevjeru proračunskih sredstava koji su bili namijenjeni javnim radovima, prenose argentinski mediji.

Farina, inače računovođa, prošlog je tjedna dao tužiteljima dokumente i svjedočio o tome kako je novac skrivan na računima van zemlje. Njega čeka suđenje za poreznu utaju i pranje novca u drugom slučaju. Prema argentinskim medijima njegovo svjedočenje uključivalo je podatke o tome kako su prenapuhani proračuni za javne radove i pran novac.

Optužen je i Julio De Vido, dugogodišnje saveznik Fernandez i Kirchnera i bivši ministar za državne investicije, prenose dnevni listovi i državna novinska agencija Telam, a državni tužitelj Guillermo Marijuan kazao je kako je optuženo još 13 osoba.

Po argentinskim zakonima tužitelji mogu formalno optužiti osobu za koju vjeruju da je umiješana u kaznena djela a sud potom odlučuje hoće li se ta osoba pozvati da se izjasni o optužbama. Tužitelji namjeravaju tražiti od suda da sljedećeg tjedna ispitaju Fernendez o tim optužbama, kaže Marijuan.

Prošlog je utorka još jedan saveznik Cristine Fernandez poslovni čovjek Lazaro Baez uhićen u okviru iste istrage. Fernandez (63) trebala bi se pred sudom pojaviti u srijedu u okviru druge istrage o dolarskim terminskim ugovorima koje je središnja banka tijekom njezina mandata dogovarala ispod tržišne cijene.

Fernandez iz Peronističke stranke po ustavu se nije mogla natjecati za treći mandat i na izborima u studenome prošle godine pobijedio je kandidat oporbe Mauricio Macri čime je okončana dugogodišnja vladavina peronista na čelu zemlje. Glasnogovornik ministarstva pravosuđa kazao je kako vlada ne želi komentirati istrage koje su u tijeku.

You may also like