Podaci o izvozu i uvozu iz Kine podigli cijenu nafte

Ohrabrenje s Istoka
Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 42 dolara zahvaljujući ohrabrujućim podacima o kineskom uvozu, koji su potisnuli u drugi plan nagovještaje veće ponude iz Norveške, Meksičkog zaljeva i iz Libije.

Na londonskom je tržištu cijena barela  i iznosila 42,38 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo  od 40,20 dolara.

Trgovce je danas ohrabio podatak da je Kina, najveća uvoznica nafte u svijetu, u rujnu uvozila 11,8 milijuna barela nafte dnevno, što je 5,5 posto više nego u kolovozu, odnosno 17,5 posto više nego u istom mjesecu lanjske godine, pokazali su službeni carinski podaci.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da bi se svjetsko gospodarstvo moglo oporaviti od koronakrize 2021. a potražnja za energetima 2023., prema središnjem scenariju, koji se bazira na pretpostavci o pronalasku cjepiva i lijekova za Covid 19. Prema “scenariju odgođenog oporavka”, agencija prognozira da bi oporavak potražnje za energijom mogao biti prolongiran do 2025. godine.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) odobrila je u utorak Europskoj uniji kompenzacijske carine na uvoz iz SAD-a u vrijednosti četiri milijarde dolara zbog nepropisnih američkih subvencija proizvođaču zrakoplova Boeingu. Europska unija najavila je carine u rasponu od 30 do 48 posto na uvoz aluminija iz Kine, nastavljajući paralelno istragu koja bi trebala utvrditi prodaju li ga kineski proizvođači po nepravedno niskim cijenama.

Značajniji rast cijena zakočilo je danas pooštravanje mjera ograničavanja u Britaniji i Češkoj, zbog naglog povećanja broja novozaraženih Covidom 19, dok je francuski premijer Jean Castex upozorio da ne može isključiti zatvaranje pojedinih dijelova zemlje.

Cijene je zakočio i povratak radnika na platforme u američkom dijelu Meksičkog zaljeva, nakon uragana Delta, i u Norveškoj, gdje je završen štrajk, budući da najavljuje povećanje opskrbe iz tih područja. Libija je već u nedjelju poslala takav signal ukidanjem „više sile“ na naftnom polju Sharara. Ukupna libijska proizvodnja navodno je početkom tjedna dosegnula 355.000 barela dnevno a bit će udvostručena nakon normalizacije rada na Sharari.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u ponedjeljak iznosila 40,57 dolara, što znači da je bila 1,04 dolara niža nego prethodnog radnog dana.

You may also like

0 comments