Podaci o francuskom BDP-u bolji od očekivanoga

Francuska je prošle godine smanjila proračunski deficit više nego što je obećala partnerima u Europskoj uniji a blago je podignuta i procjena gospodarskog rasta, pokazali su u petak objavljeni podaci francuskog statističkog ureda.

Francuski je proračunski manjak u prošloj godini kliznuo na 3,5 posto BDP-a, izvijestio je INSEE. To je najmanje od početka financijske krize 2008. godine i manje od zacrtanih i europskim partnerima obećanih 3,8 posto. Deficit je smanjen ali je dug u 2015. poskočio na rekordnih 95,7 posto BDP-a, s 95,3 posto BDP-a u godini ranije. Javna potrošnja blago je pak smanjena u prošloj godini, na 56,8 posto BDP-a, s 57,3 posto BDP-a u 2014. godini.

Blago podignuta procjena rasta u 2015. Odvojeno je statistički ured potvrdio da je gospodarstvo u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju poraslo 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su aktivnosti prema revidiranim podacima uvećane 0,4 posto. Dosadašnja je procjena za treće prošlogodišnje tromjesečje predviđala rast od 0,3 posto. Statistički je ured također blago povisio stopu rasta u prošloj godini u cjelini, s 1,1 na 1,2 posto. U 2014. godini aktivnosti su gotovo stagnirale, uz stopu rasta od mršavih 0,2 posto.

U četvrtom su tromjesečju na strani potrošnje bruto ulaganja u nepokretnu imovinu ubrzala, uz stopu rasta od 0,7 posto, nakon što su u prethodnom tromjesečju gotovo stagnirala. Potrošnja kućanstava smanjena je pak 0,1 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. Izvoz se oporavio a rast uvoza ubrzao pa je doprinos trgovinske razmjene BDP-u u konačnici bio negativan, utvrdili su u statističkom uredu.

You may also like