Podaci kineske potrošnje i ruska proizvodnja pritisnuli cijene nafte

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon objave slabih kineskih gospodarskih podataka a dodatno ih je pritisnula i rekordna proizvodnja u Rusiji. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 72 centa ili 1,5 posto u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,84 dolara. U gotovo istom je iznosu, za 75 centi, pala i na američkom tržištu, kliznuvši na 45,84 dolara.

“Cijene pritišće visoka razina proizvodnje u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), rekordno visoka proizvodnja u Rusiji i slabi kineski podaci“, tumači Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Kineska industrijska proizvodnja pala je u listopadu osmi mjesec zaredom, pokazalo je istraživanje, signalizirajući kontinuiranu slabost drugog po veličini svjetskog gospodarstva i potencijalnu slabiju potražnju velikog potrošača. Na strani opskrbe tržišta je pak pritisnuo podatak da je ruska proizvodnja nafte u listopadu dosegnula najvišu razinu od raspada Sovjetskog saveza, od 10,78 milijuna barela dnevno. Podaci ukazuju na rusku strategiju obrane tržišnog udjela, s obzirom na pojačana nastojanja konkurencije iz Perzijskog zaljeva da Rusiji preotme tradicionalna tržišta u Europi.

U SAD-u su pak niže cijene nafte počele ozbiljnije nagrizati ulaganja i podaci objavljeni u petak pokazali su pad broja aktivnih bušotina na najnižu razinu od lipnja 2010., pothranjujući špekulacije da bi se proizvodnja mogla smanjiti u idućim mjesecima. “Trebat će ipak dosta vremena da se smanji ogromni višak zaliha sirove nafte. Sukladno tome, ni cijene nafte neće tako skoro zabilježiti stabilan rast, iako su temelji za takav trend sada čvršći”, tumači Martin King iz FirstEnergy Capitala.

Procjenjuje se ujedno da će niske cijene nafte vjerojatno i iduće godine podupirati rafinerijsko poslovanje naftnih kompanija. U švicarskoj banci UBS tako očekuju stabilne rafinerijske marže u 2016. s obzirom na prognoziranu ravnotežu ponude i potražnje u rafinerijskom biznisu u idućoj godini. “Očekujemo izraženiju ulogu sezonskih faktora no što je uobičajeno i visoke marže u drugom i trećem tromjesečju zbog benzina”, napisali su u bilješci analitičari švicarske banke.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 43,66 dolara, što znači da je pala 68 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like