Home Energetika Podaci iz Kine poduprli cijenu nafte

Podaci iz Kine poduprli cijenu nafte

by Agencije

Cijene nafte ponovo su u utorak poskočile na međunarodnim tržištima, poduprte ohrabrujućim podacima iz Europe i Kine koji su potisnuli u drugi plan zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,35 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 48,98 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu dva posto. Na američkom se tržištu prvog radnog dana u ovom tjednu trgovalo po 45 centi nižoj cijeni u odnosu na kraj prošlog tjedna. Jučer su tržišta bila zatvorena zbog Praznika rada. Jučer su naftna tržišta slijedila trend na kineskim tržištima dionica čiji su burzovni indeksi oštro pali nakon četverodnevnih praznika na kraju prošlog tjedna i najave regulatora da će uvesti dodatna ograničenja trgovine terminskim ugovorima.

Danas su ulagače ohrabrile dobre vijesti iz Europe, uključujući 2,4-postotni skok njemačkog izvoza u srpnju u odnosu na prethodni mjesec, te 2,2-postotni uvoza. Obje stavke bilježile su rekordne vrijednosti. Odvojeno je europski statistički ured blago povisio procjenu gospodarskog rasta u eurozoni u drugom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, s 0,3 na 0,4 posto.

Tržišta je oraspoložio i skok kineskog uvoza sirove nafte u kolovozu za 5,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U odnosu na prethodni mjesec uvoz je potonuo 13,4 posto. “Ulagači su zanemarili oštar mjesečni pad kineskog uvoza i fokusirali se na jače brojke u izvješću”, tumači Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Američko je pak tržište pritisnula vijest o zatvaranju najvećeg pogona za preradu nafte ExxonMobila u Baton Rougeu, signalizirajući smanjenju potražnju za sirovom naftom. Raspoloženje je podržao i rast europskih i azijskih tržišta dionica i slabljenje dolara prema košarici valuta od kraja prošlog tjedna, što znači da nafta pojefinjuje za imatelje ostalih valuta. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 45,56 dolara, što znači da je pala 1,24 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts