Pod utjecajem cijena nafte, pali i burzovni indeksi

Na azijskim burzama u ponedjeljak su cijene dionica pale deveti dan zaredom jer su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo pokazatelji iz američkog i kineskog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto, a porasle su i cijene dionica u Hong Kongu, za 0,5 posto. Međutim, burzovni indeksi u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Šangaju pali su između 0,2 i 2,2 posto. Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, oslabivši već deveti dan zaredom.

Posljedica je to novih naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava. U petak je objavljeno da je u SAD-u u travnju otvoreno 166.000 novih radnih mjesta, najmanje u sedam mjeseci i znatno manje od očekivanih 200.000, što ukazuje na slabljenje pozitivnih trendova na tržištu rada.

U nedjelju je, pak, objavljeno da je kineski izvoz u travnju pao za 1,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a oštro je pao i uvoz, za 10,9 posto. To pokazuje da je domaća potražnja u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu slaba, kao i potražnja na globalnom tržištu. “Oba podatka slabija su od očekivanja, u skladu sa slabljenjem cijele azijske regije, što najavljuje još jednu izazovnu godinu za tržišta u razvoju. Možda će uslijediti još jedna korekcija cijena na tržištima”, kaže Zhou Hao, analitičar u Commerzbank.

I dok su u Šangaju cijene dionica potonule više od 2 posto, tokijski Nikkei indeks ponešto je porastao, nakon šest dana pada, što se uglavnom zahvaljuje slabljenju jena jer to pozitivno utječe na japanske izvoznike. Podršku tržištima pruža i rast cijena nafte nakon prošlotjednog pada. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 1,4 posto, na 46 dolara, nakon što je prošloga tjedna potonula 6 posto, što je bio njezin najveći tjedni pad od siječnja.

Na američkom je tržištu, pak, barel jutros poskupio 1,9 posto, na 45,52 dolara, nakon što je prošloga tjedna pojeftinio 3 posto.

Uspon cijena nafte posljedica je katastrofalnog šumskog požara nedaleko kanadskog grada Fort McMurraya u pokrajini Alberti, zbog čega je isključena proizvodnja najmanje desetak naftnih postrojenja, koji su proizvodili oko 720.000 barela nafte dnevno.

A na valutnim je tržištima jutros dolar ponešto ojačao. Slabo izvješće o zapošljavanju u SAD-u, objavljeno u petak, umanjuje mogućnost povećanja kamata u SAD-u prije ljeta, no predsjednik podružnice Feda u New Yorku William Dudley kazao je da je razumno za očekivati povećanje kamata u ovoj godini u dva navrata.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće se jutros oko 107,30 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 107,10 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s 1,1405 dolara, koliko je iznosila u petak, na 1,1395 dolara.

You may also like