Pod pritiskom većih američkih zaliha pale cijene nafte

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 62 dolara pod pritiskom zabrinutosti zbog rasta proizvodnje u SAD-u i razmjera njezina štetnog utjecaja na nastojanja ostalih velikih proizvođača da ograniče globalnu opskrbu.
Na londonskom je tržištu cijena barela pala 26 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,46 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 40 centi nižoj cijeni, od 58,79 dolara.

Američki naftni institut (API) izvijestio je u utorak su u prošlom tjednu zalihe nafte u SAD-u porasle za 3,9 milijuna barela.

 Skok je u velikoj mjeri posljedica ogromne američke proizvodnje, koja je od sredine 2016. porasla više od 20 posto, prekoračivši 10 milijuna barela dnevno, te premašivši onu Saudijske Arabije i približivši se onoj Rusije, najvećeg svjetskog proizvođača.

“API-jevi podaci signalizirali su pad cijena i to je jutros utjecalo na tržišta … Zapravo su sezonski uvjetovani i sasvim očekivani”, konstatira analitičar Natixisa Joel Hancock.

“Sezonska slabost u SAD-u tumači se trenutno kao očekivanje da će rast potražnje možda usporiti”, tumači Hancock, dodajući da su rast cijena u drugoj polovini 2017. i na početku 2018. godine poticala očekivanja robusne potražnje.

Pritom sve ukazuje na to da će zalihe nafte u SAD-u u prvom tromjesečju zabilježiti najveći pad u tom dijelu godine u više od dva desetljeća, napominje Reuters.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri, uključujući Rusiju, ograničavaju opskrbu od početka 2017. godine kako bi snizili razinu globalnih zaliha.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) povisila je jučer prognozu rasta potražnje u 2018. godini za 100.000 barela dnevno, na 1,4 milijuna barela dnevno, ali je također naglasila da bi brzo povećanje globalne opskrbe, osobito u Sjedinjenim Državama, moglo nadmašiti rast potrošnje.

Fizička tržišta odražavaju tu bojazan pa su cijene barela sirove nafte iz Sjevernog mora, Rusije, SAD-a i Bliskog istoka pale na najniže razine u više mjeseci.

“Ulagači ne bi trebali zanemariti upozoravajuće signale koji su se pojavili u posljednje vrijeme”, upozoravaju u investicijskoj banci RBC Capital Markets.

“Na fizičkom tržištu pojavljuju se džepovi prekomjerne opskrbe. Prigušujuća pozadina fizičkog tržišta… igra središnju ulogu u aktualnom slabljenju cijena”, navela je banka u svojoj bilješci.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 60,52 dolara, što znači da je pala 52 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja. (Agencije)

You may also like

0 comments