Pod pritiskom prevelike ponude cijene nafte blago pale

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima pod pritiskom zabrinutosti da smanjenje proizvodnje velikih svjetskih izvoznika možda neće biti dovoljno da se riješi globalna prezasićenost, koja pritišće tržište već gotovo tri godine.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 40 centi u odnosu na ponedjeljak i iznosila je 51,89 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 49,60 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neki drugi veliki proizvođači nafte, uključujući i Rusiju, dogovorili su prošloga tjedna da će nastaviti sa već ranije smanjenom proizvodnjom do kraja prvog tromjesečja 2018. godine, što je 9 mjeseci dulje od prvotnog plana. Ukupna proizvodnja OPEC-a i drugih proizvođača bit će tako i dalje za 1,8 milijuna barela dnevno manja od razine s kraja prošle godine.

 “Ulagači nisu pretjerano reagirali na OPEC-ovu inicijativu za uravnoteženje ponude i potražnje. Današnji gubici slijede nakon jučerašnjeg rasta cijena, tako da su cijene nafte u ovom tjednu gotovo nepromijenjene”, rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

 Dio problema za OPEC-ova nastojanja predstavlja rast američke proizvodnje iz škriljaca. Broj aktivnih američkih bušotinskih postojenja porastao je 19. tjedan zaredom, na ukupno 722, što je najviša razina od travnja 2015. godine, objavila je kompanija Baker Hughes.

 Analitičari Goldman Sachs smanjili su svoje prognoze cijena nafte, objavivši da će pad troškova proizvodnje u SAD-a podupirati rast njihove ponude u sljedećim godinama. Banka je također navela će nakon OPEC-ovih rezova proizvodnja nastaviti rasti te će se u razdoblju između 2018. i 2020. godine ukupno američka i OPEC-ova proizvodnja povećati za milijun do 1,3 milijuna barela dnevno.

 “I dok po ugovorima u bliskoj budućnosti cijene podupire normalizacija zaliha … za isporuke u 2018. i 2019. cijene bi se trebale kretati u rasponu od 45 do 50 dolara”, objavio je Goldman.

Odvojeno, OPEC je danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 49,67 dolara, što znači da je ojačala 19 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments