Pod pritiskom ECB-a dolar na najvišoj razini

Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim deviznim tržištima dosegnuo novu najvišu razinu u osam i pol mjeseci prema košarici valuta, dok je euro skliznuo na najnižu razinu od travnja uoči očekivanih novih poticajnih mjera na ovotjednoj sjednici Europske središnje banke (ECB).

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, ojačao je 0,1 posto, na 100,16 bodova. Ranije se u jednom trenutku bio popeo se na 100,23 boda, nadomak najviše razine u 12 godina od 100,39 bodova, koju je bio dosegnuo u ožujku. Europska valuta skliznula je, pak, za oko 0,3 posto prema američkoj, na 1,05645 dolara, te se drži nešto ispod najniže razine u prošlome tjednu od 1,0565 dolara. U proteklih mjesec dana euro je oslabio oko četiri posto a od početka godine više od 12 posto prema dolaru. Trgovci i analitičari podijeljeni su oko toga koliko će još kliziti u ostatku godine prema paritetu s američkom valutom.

U fokusu tržišta bit će ovotjedne sjednice središnjih banaka, ponajprije redovne mjesečne sjednice ECB-a 3. prosinca, na kojoj se očekuje sniženje kamatnih stopa na depozite banaka još dublje u negativno područje i produljenje programa kupovine imovine. S druge strane, u Sjedinjenim Državama se očekuje da će američka središnja banka Fed podići kamatne stope kasnije u prosincu po prvi put u gotovo deset godina. “Prevladava mišljenje da će Fed zaoštriti monetarnu politiku a ECB ju olabaviti, tako da će euro skliznuti na oko 1,05 dolara. Svi znaju da će ECB nešto poduzeti, kao što i od Feda očekuju nove poteze . Da se euro trebao spustiti na jedan dolar već bi se to dogodilo. U prvom kvartalu iduće godine vjerojatno ćemo svjedočiti pokušaju da se izjednače tečajevi europske i američke valute”, kazao je Sanjiv Shah, valutni analitičar u tvrtki Sun Global. Među valutama koje su danas bile u fokusu je i kineski juan, koji je ojačao 0,4 posto uoči očekivane odluke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da ga uvrsti u košaricu rezervnih valuta.

You may also like

0 comments