Pod pritiskom cijene nafte burzovni indeksi pali jedan posto

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale, ponajviše u energetskom sektoru zbog pada cijena nafte, a pod pritiskom je bio i bankarski sektor jer su splasnula očekivanja o povećanju kamata Feda u rujnu.

Dow Jones potonuo je 1,41 posto, na 18.066 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,48 posto, na 2.127 bodova, a Nasdaq indeks 1,09 posto, na 5.155 bodova. Na vrijednosti je jučer izgubilo svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše su, 2,8 posto, potonule cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica oštrog pada cijena nafte.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) i OPEC upozorili su jučer da očekuju nastavak neravnoteže između velike ponude i slabe potražnje, što je izazvalo pad cijena nafte za 3 posto.

Oštro je, 1,8 posto, pao i S&P indeks financijskog sektora jer je nakon izjava nekoliko dužnosnika američke središnje banke na tržištu prevladalo mišljenje da Fed neće žuriti s povećanjem kamata, što znači da je malo vjerojatno da će se na taj potez odlučiti već u rujnu.

Ipak, nesigurnost po tom pitanju nastavit će se, smatraju analitičari, sve do redovne sjednice čelnika Feda 20 i 21. rujna. “Povećana je razina nesigurnosti po pitanju kamata, a ulagači nisu sigurni mogu li vjerovati bilo kojoj poruci iz Feda”, kaže Andre Bakhos, direktor u tvrtki Janlyn Capital.

Naime, dio čelnika Feda smatra da treba pričekati s povećanjem kamata dok se rast američkog gospodarstva ne ubrza, dok neki smatraju da bi kamate trebalo povećati već u rujnu kako bi se spriječilo jačanje inflacije.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,53 posto, na 6.665 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,43 posto, na 10.386 bodova, a pariški CAC 1,19 posto, na 4.387 bodova.

You may also like

0 comments