Pod pritiskom cijena nafte burzovni indeksi opali

Pokolebalo ih
Na svjetskim burzama su u utorak burzovni indeksi blago pali, nakon snažnog rasta dan prije, jer je ulagače pokolebao oštar pad cijena nafte.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja indeksi su nastavili jačati, nakon skoka za više od 7 posto dan prije, jer su ulagače ohrabrile naznake da se širenje koronavirusa u nekim od najviše pogođenijih dijelova SAD-a možda usporava.

Tržište vidi neke dobre vijesti po pitanju virusa jer je Fed je uveo puno monetarnih poticajnih mjera, a stižu i fiskalne mjere. No, kasnije su indeksi izgubili početne dobitke, što je ponajviše posljedica pada cijene nafte na američkom tržištu za više od 9 posto jer su splasnule nade u brzi dogovor najvećih svjetskih proizvođača o smanjenju proizvodnje.

Uz to, ulagači su oprezni jer slijede loši gospodarski pokazatelji i pad zarada kompanija zbog koronakrize. Kako su zbog mjera za suzbijanje širenja virusa mnogi dijelovi gospodarstava paralizirani, jasno je da globalno gospodarstvo uranja u recesiju, a to će se odraziti na poslovne rezultate kompanija.

Stoga analitičari procjenjuju kako će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 6,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije nekoliko mjeseci očekivali rast za 6,3 posto.

Na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta oslabio drugi dan zaredom.  Tržištima ne pomažu ni oštre oscilacije cijena nafte. Jučer je na američkom tržištu cijena barela potonula više od 9 posto jer su splasnule nade u brzi dogovor najvećih svjetskih proizvođača o smanjenju proizvodnje, no jutros je porasla 5,5 posto, na 24,95 dolara.   Na londonskom je tržištu, pak, barel poskupio 75 centi, na 32,60 dolara.

You may also like

0 comments