Pod pritiskom cijena nafte burze skliznule s rekordnih razina

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago pale, skliznuvši s rekordnih razina, što je ponajviše posljedica pritiska na energetski sektor zbog pada cijena nafte.
Dow Jones oslabio je 0,04 posto, na 25.792 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,35 posto, na 2.776 bodova, a Nasdaq indeks 0,51 posto, na 7.223 boda.

Nakon što su danima ti indeksi dosezali najviše razine u povijesti, jučer su oslabili, što je ponajviše posljedica pada cijena nafte za gotovo 1 dolar po barelu.

Zbog toga su cijene dionica u energetskom sektoru skliznule 1,2 posto, a toliko je izgubio i S&P indeks rudarskog sektora jer su, osim nafti, pale i cijene drugih sirovina.

“Pad cijena nafte ponešto je pritisnuo tržište. No, investitori i dalje ulažu u dionice jer očekuju veće prinose”, kaže Tracie McMillion, direktorica u Wells Fargo Investment Institute.

Znatnije je, 0,9 posto, jučer pao i industrijski sektor, pri čemu je među najvećim gubitnicama bila dionica General Electrica, koja je pojeftinila gotovo 3 posto nakon što je taj konglomerat izvijestio o troškovima od oko 11 milijardi dolara povezanim s novim poreznim propisima i osiguravajućim portfeljem.

Uz to, izvršni direktor tog industrijskog diva John Flannery poručio je da se razmišlja o podijeli kompanije, dok se dosad najavljivala prodaja manje profitabilnih dijelova kako bi ta kompanija riješila nagomilane probleme.

Podršku tržištu pružili su, pak, bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, među ostalim, UnitedHeltha, najveće američke osiguravajuće kuće u zdravstvu.

Dosad je izvješća o poslovanju u posljednjem lanjskom tromjesečju objavilo 30 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je tri četvrtine izvijestilo o većoj zaradi nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle za više od 12 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 11,8 posto.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,35 posto, na 13.246 bodova, a pariški CAC 0,07 posto, na 5.513 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,17 posto, na 7.755 bodova.

You may also like