Pod najvećim burzovnim pritiskom tehnološki sektor

Ulagači povlače novac iz tehnološkog i energetskog sektora

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones dosegnuo novu rekordnu razinu, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks blago pali drugi dan zaredom, pri čemu je pod najvećim pritiskom bio tehnološki sektor.

Taj je sektor mjesecima po rastu predvodio na tržištu, no u posljednje vrijeme ulagači povlače novac iz tog sektora i preusmjeravaju ga u druge sektore, kao što su energetski, rudarski i financijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih fiskalnih mjera i oporavka gospodarstva od koronakrize.

Tako zahvaljujući rastu cijena nafte posljednjih tjedana najviše raste energetski sektor. Jučer je skočio daljnjih 1,5 posto. Podatak o snažnom rastu prometa u trgovini na malo u SAD-u pozitivno je, pak, utjecao na potrošački sektor, koji je ojačao 0,7 posto.

Novi rekord Dow Jones indeksa zahvaljuje se, među ostalim, snažnom rastu cijena dionica Verizon Communicationsa i Chevrona, nakon vijesti da je Berkshire Hathaway, kompanija poznatog investitora Warrena Buffetta, ovoga tjedna uložila velike novce u te dvije tvrtke.

U fokusu ulagača bila je jučer i objava zapisnika sa sjednice američke središnje banke u siječnju. Pokazalo se da su svi čelnici Feda podržali odluku da monetarna politika ostane popustljiva. Fed je tada poručio da će kamatne stope ostati blizu nule sve dok inflacija ne dosegne 2 posto, pa i nešto više.

Golemi fiskalni i monetarni poticaji već gotovo godinu dana podržavaju gospodarstvo i tržište dionica, a očekuju se i novi poticaji na prijedlog predsjednika Joe Biden u ukupnom iznosu od oko 1.900 milijardi dolara.

Ulagači se nadaju da će Kongres uskoro prihvatiti barem dio Bidenovih prijedloga. No, neki analitičari upozoravaju da bi golemi poticaji mogli ubrzo podignuti inflaciju, što bi navelo Fed da poveća ključne kamate prije nego što se na tržištu očekuje.

Zbog toga posljednjih dana znatno rastu prinosi na američke državne obveznice, pa se na 10-godišnje i 30-godišnje obveznice kreću blizu najviših razina od veljače prošle godine. Stoga se dio ulagača počinje preusmjeravati iz rizičnijih investicija prema obveznicama, koje nose manje, ali sigurnije prinose.

Prinosi američkih obveznica spustili su se tijekom jučerašnjeg dana, s prethodno dostignutih najviših razina unatrag godinu dana, uslijed opreznog vaganja izgleda za gospodarski oporavak i inflaciju od strane investitora.

Prinosi američkih obveznica spustili su se tijekom jučerašnjeg dana, s prethodno dostignutih najviših razina unatrag godinu dana, uslijed opreznog vaganja izgleda za gospodarski oporavak i inflaciju od strane investitora. Naime, prinos na referentno 10-godišnje izdanje nakratko se popeo i do 1,33% prije nego je prevladao silazni trend te je trgovinski dan ipak zaključen s prinosom ispod 1,3%. I s naše strane Atlantika prinos na 10-godišnji Bund otklizao je prema -0,37%.

Američki potrošači ovu su godinu započeli porastom prometa maloprodaje, zabilježivši mjesečni porast od 5,3% te nadmašivši očekivanja koja su se kretala oko 1,2% za siječanj.

Sredinu tjedna obilježile su pretežito objave s druge strane Atlantika. Američki potrošači ovu su godinu započeli porastom prometa maloprodaje, zabilježivši mjesečni porast od 5,3% te nadmašivši očekivanja koja su se kretala oko 1,2% za siječanj. Pri tome jedna od glavnih zabrinutosti za oporavak ostaje inflacija, kod koje posljednji podaci ukazuju na nastavak pritisaka.

S druge strane, indeks proizvođačkih cijena, koji mjeri cijene domaćih američkih proizvođača za svoju robu, porastao je 1,3% u siječnju, što je najveći mjesečni porast od prosinca 2009. Pored maloprodaje, u fokusu jučerašnjih objava bili su i podaci industrijske proizvodnje u SAD-u koja je u siječnju nastavila rast četvrti mjesec zaredom, zabilježivši porast od 0,9% u odnosu na prosinac, nadmašivši time očekivanja od 0,5%.

Danas su na rasporedu objave Philadelphia Fed pokazatelja u SAD-u te prvi podaci pokazatelja povjerenja potrošača u europodručju, oboje za veljaču.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon šest dana rasta, dok ulagači čekaju kvartalna poslovna izvješća, koja domaće kompanije moraju objaviti do kraja mjeseca.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak pale jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta, dok su kineski burzovni indeksi prvog radnog dana nakon višednevnih praznika porasli.

Kineski burzovni indeksi jutros su, prvog radnog dana nakon proslave lunarne nove godine, porasli jer tamošnji ulagači nastoje nadoknaditi propušteno, s obzirom da su u proteklih tjedan dana ostale najveće svjetske burze porasle. No, na većini ostalih burzi u regiji cijene su dionica jutros pale jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta, s obzirom da su jučer MSCI indeksi azijskih i svjetskih burzi dosegnuli rekordne razine.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla jer ulagači igraju na to da će se američko gospodarstvo, potaknuto golemim poticajima, brže nego ostala oporaviti od koronakrize.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,95 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,65 bodova.

Cijene su nafte, pak, porasle i dosegnule najviše razine od siječnja prošle godine. Jutros je cijena barela barela na američkom tržištu skočila 1,3 posto, na 61,90 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,35 posto, na 65,20 dolara.

You may also like