Počinje političko zbližavanje EU i Kine, koji je uzrok?

Analiza Poslovnog dnevnika

Podatak da je Kina prošle godine smijenila SAD i postala najveći trgovinski partner Europske unije mogao bi imati dalekosežne posljedice na kinesko-europske političke odnose.

U tom kontekstu, to baš nije najbolja vijest za Washington koji u sklopu najavljene obnove transatlantskih odnosa računa na europske saveznike u multilateralnom pritisku na Kinu, svojevrsnom Bidenovom nastavku Trumpova trgovinskog rata.

Ovotjedni podaci Eurostata pokazali su da je tijekom prošle godine, značajno opterećene pandemijom koronavirusa, bilateralna trgovina EU i Kine narasla, dok je uvoz i izvoz prema SAD-u dramatično opao.

Naime, izvoz europske robe u Kinu od 202,5 milijarde eura povećan je 2,2 posto, dok je uvoz narastao 5,6 posto dosegnuvši 383,5 milijardi eura. Time je deficit EU-a u trgovini s Kinom porastao sa 164,7 milijardi eura u 2019. na 181 milijardu eura.

Carsten Brzeski, ekonomist banke ING, za CNBC je komentirao kako je promjena na ljestvici najvećih europskih trgovinskih partnera uzrokovano činjenicom da je Kina, odnosno Azija, jedina regija u svijetu koja prolazi kroz ekonomski oporavak u obliku slova V.

Podsjetimo, na političkom planu SAD i Europa ne gledaju blagonaklono na ulogu Huaweija u izgradnji 5G mreža, a problem predstavlja i odnos Pekinga prema ujgurskoj manjini. S druge strane, EU i Kina krajem 2020. sklopile su investicijski sporazum, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments