Počinje petodnevna rasprava o Brexitu

Britanska premijerka Theresa May će od utorka pokušavati nagovoriti parlament da podupre njezin sporazum o brexitu, u sklopu petodnevne rasprave koja će odlučiti njezinu sudbinu i hoće li Britanci napustiti Europsku uniju bez dogovora.
Plan premijerke o zadržavanju bliskih odnosa s EU nakon napuštanja tog saveza kritizirali su i pobornici i protivnici brexita, zbog čega ima teškoća u osiguravanju većine u parlamentu na glasovanju koje će se održati 11. prosinca, nakon rasprave. Ako usprkos slabim izgledima May skupi većinu, Britanija će napustiti EU 29. ožujka sljedeće godine s uvjetima dogovorenima s Bruxellesom, a to će biti najveća promjena u trgovinskoj i vanjskoj politici Londona u više od 40 godina.

Ako pak izgubi, May bi mogla pozvati na još jedno glasovanje o sporazumu. No poraz bi povećao šanse za izlazak Velike Britanije bez dogovora, što bi značilo kaos za britansko gospodarstvo i tvrtke i stavilo ogroman pritisak na premijerku da odstupi.

Poraz bi povećao izglede da Britanci još jednom izađu na referendum o brexitu, tri godine nakon što se odlučili za to s dva postotna boda razlike. May posljednjih dana obilazi Britaniju i televizijske studije, provodi sate vremena slušajući kritike u parlamentu i poziva zastupnike u svoju rezidenciju u Downing Streetu kako bi pokušala pridobiti mnoge protivnike.

A sporazum dogovoren u Bruxellesu prošli mjesec stvorio ih je mnogo, na oba kraja političkog spektra. Euroskeptici smatraju kako Britanija njime postaje vazalska država EU-u, dok pobornici Europe iznose istu ideju, no drugim riječima, tvrdeći kako će zemlja time samo provoditi pravila, bez sudjelovanja u njihovom donošenju.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), saveznica May u parlamentu koja joj drži većinu, također je odbacila sporazum. May ne odustaje. “Britanski narod želi da provedemo sporazum koji poštuje referendum i pomaže nam da se ujedinimo kao država, kakogod smo glasovali”, poručit će zastupnicima u utorak, pokazuju ulomci iz njezinog govora.

“Ovo je sporazum koji ispunjava obećanje dano Britancima”.

To nije uvjerilo mnoge zastupnike donjeg doma britanskog parlamenta. U ponedjeljak je pokušaj vlade da smiri sukob oko pravnog savjeta o sporazumu samo podigao tenzije u parlementu. David Davis, bivši ministar za brexit premijerke, tada je poručio: “Ovo nije brexit”.

Vraćanje sigurnosti tvrtkama

Više od dvije godine nakon što je Britanija glasovala da napusti EU, rasprave postaju sve žešće, duboko dijele društvo i povećavaju osjećaj nesigurnosti oko budućnosti koji ugrožava tržišta i tvrtke.

May se nada da će potvrđivanjem sporazuma u parlamentu onim tvrtkama koje su odgađale investicije zbog straha o nazadovanju gospodarstva ponovno omogućiti normalan rad. Premijerka tvrdi da će njezin dogovor donijeti bliske odnose s EU-om, dopuštati Britaniji slobodnu trgovinu s ostatkom svijeta, a i odgovoriti na zahtjeve pobornika brexita o kraju slobode kretanja i smanjivanju imigracije.

No taj kompromis, koji ministri otvoreno nazivaju nesavršenim, samo je ojačao protivljenje na oba kraja rasprave. Pobornici brexita odlučni su odbaciti sporazum i prijete da će istu sudbinu doživjeti i May. Proeuropski zastupnici također najavljuju da će glasati protiv, a neki, pogotovo među laburistima, također žele odlazak premijerke.

Bijes DUP-a oko sporazuma čak je natjerao tu društveno konzervativnu stranku da podrži ljevičarske laburiste u inicijativi za postupak protiv vlade zbog prikrivanja pravnog savjeta.

Čini se da je funkcija May ugrožena. Tijekom petodnevne rasprave pokazat će se snaga opozicije, kad će zastupnici govoriti, pokušavati promijeniti sporazum o brexitu ili ga u potpunosti odbaciti. Laburisti su već prijavili prijedlog amandmana čiji je cilj osiguravanje da vlada ni pod kakvim okolnostima ne može povući državu iz EU-a bez sporazuma o izlasku i da mora u obzir uzeti alternative.

Proeuropski zastupnici također su predložili amandman kojim blokiraju sadašnji sporazum i odbacuju izlazak bez dogovora. Oni koji su uz May drže se scenarija. “Vjerujem da je ovaj sporazum najbolji put da osiguravamo izlazak iz EU 29. ožujka”, rekao je u ponedjeljak u parlamentu državni odvjetnik Geoffrey Cox.

“Ovaj dogovor će osigurati da se brexit dogodi na uredan način, s pravnom sigurnošću”, zaključio je Cox.

Može li Britanija jednostrano izmijeniti svoju odluku o napuštanju Europske unije? Savjetnik suda EU objavit će u utorak iščekivano mišljenje o tom pitanju uoči glasanja u britanskom parlamentu o dogovoru o uvjetima razlaza postignutom s Bruxellesom.

To je pitanje u obliku peticije prvo škotskim sudovima postavila skupina zastupnika predvođena Andyjem Wightmanom koju je zanimalo može li Britanija jednostrano povući aktiviranje članka 50. ugovora EU što je pokrenulo dvogodišnje odbrojavanje do izlaska Britanije iz Europske unije.

Pitanje je proslijeđeno početkom listopada Europskom sudu pravde (ECJ) koji je to uzeo u razmatranje po hitnom postupku kako bi donio stajalište prije nego što Britanija napusti EU 29. ožujka 2019. Nakon uvodnog ročišta održanog 27. studenoga ECJ je objavio da će glavni savjetnik Manuel Campos Sanchez-Bordona objaviti mišljenje u utorak. Britanska vlada poručila je da je postavljeno pitanje od akademskog značaja jer nema namjeru promijeniti odluku o izlasku zemlje iz EU. Unatoč tomu skupina škotskih zastupnika smatra da bi svi zastupnici u parlamentu morali znati sve opcije kad budu glasali o ugovoru o brexitu. Britanski donji dom trebao bi o dogovoru o brexitu glasati 11. prosinca.

Sanchez-Bordona jedan je od 11 savjetnika koji daju pravna mišljenja Europskom sudu pravde i suci obično slijede njihova mišljenja. Odluka suda uslijedit će kasnije. Može li Britanija jednostrano izmijeniti svoju odluku o napuštanju Europske unije? Savjetnik suda EU objavit će u utorak iščekivano mišljenje o tom pitanju uoči glasanja u britanskom parlamentu o dogovoru o uvjetima razlaza postignutom s Bruxellesom.

To je pitanje u obliku peticije prvo škotskim sudovima postavila skupina zastupnika predvođena Andyjem Wightmanom koju je zanimalo može li Britanija jednostrano povući aktiviranje članka 50. ugovora EU što je pokrenulo dvogodišnje odbrojavanje do izlaska Britanije iz Europske unije.

Pitanje je proslijeđeno početkom listopada Europskom sudu pravde (ECJ) koji je to uzeo u razmatranje po hitnom postupku kako bi donio stajalište prije nego što Britanija napusti EU 29. ožujka 2019.

Nakon uvodnog ročišta održanog 27. studenoga ECJ je objavio da će glavni savjetnik Manuel Campos Sanchez-Bordona objaviti mišljenje u utorak. Britanska vlada poručila je da je postavljeno pitanje od akademskog značaja jer nema namjeru promijeniti odluku o izlasku zemlje iz EU. Unatoč tomu skupina škotskih zastupnika smatra da bi svi zastupnici u parlamentu morali znati sve opcije kad budu glasali o ugovoru o brexitu. Britanski donji dom trebao bi o dogovoru o brexitu glasati 11. prosinca. Sanchez-Bordona jedan je od 11 savjetnika koji daju pravna mišljenja Europskom sudu pravde i suci obično slijede njihova mišljenja. Odluka suda uslijedit će kasnije.

You may also like

0 comments